Култура

Работилницата за мартеници приключи

учениците от I Бклас от НУ Станислав Доспевски с г-жа ДимитроваЗоя Станкова

Митичният в българския фолклор персонаж на баба Марта съживи традицията за правене на мартенички в Общиската библиотека и донесе със себе си много пожелания за здраве, очаквания за пролетта и надежди за плодородие, каквото е и самото послание на този празник.

Успешно приключи февруарската инициатива „Работилница за мартеници”, организирана от Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, в която се включиха ученици от началните и основните училища в града.

Радост в дните, радост за очите, примесени с много топлина и детска всеотдайност преобладаваха в Детския отдел и филиала в IV квартал на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” в периода от 9 до 27 февруари, когато всички желаещи деца имаха възможността да изработят своите оригинални мартенички и картички.

Интересна интерпретация кога традиционна, кога не толкова, се направи на празника с мартеничките и картичките сътворени в тези няколко седмици от сръчните ръце на дечицата и от креативното им мислене.

През часовете, прекарани в библиотеката, освен оргиналните си произведения, дечицата четоха приказки, пяха песнички, задаваха гатанки. Научаваха интересни неща и учеха на интересни неща.

Както всички дотук инициативи за най-малките читатели, така и тази се увенча с успех. Хубаво е, когато мислим за децата в нашата община, когато им даваме трибуна да творят, да се обогатяват, да опознават.

Лично аз смело мога да кажа, че Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” е пример за всеки, който скоро не е поглеждал в детските очи и не се е замислял за това колко малко е необходимо на децата да бъдат щастливи и доволни. Поздравления!

От Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” изказват благодарност към децата, учениците и към учителите, които са взели участие в „Работилница за мартеници”, а именно към г-жа Шейнова от НУ “Петър Берон”; г-жа Павлова, г-жа Тинчева, г-жа Младенова и г-жа Терезова от ОУ “Христо Максимов”; г-жа Механджийска, г-жа Радовска, г-жа Котева, г-жа М. Мишева, г-жа Щупалова, г-жа Балабанова, г-жа Донева и г-жа Н. Мишева от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” и г-жа Димитрова от НУ “Станислав Доспевски”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close