ПолитикаРегионални

Път в безпътицата

За новите данъци и липсата на опозиция в местния парламент

Анелия Балабанова

В края на 2016 г., през месец  декември дойде вестта за по-високите налози, които самоковските данъкоплатци ще заплащат. Планираното увеличение е в три основни направления като се очаква увеличението на недвижимите имоти да засегне най-голям брой лица.

„Опитахме се да не го правим, но разходите непрекъснато се увеличават” – коментира кметът Георгиев в предварителната част на обсъжданията. Като допълнение сподели, че се е разчитало изключително много на средствата за общините, обещани от правителството като изравнителна субсидия. В последния момент, при приемането на бюджета за 2017 г., обаче намерението беше стопирано. Поради това се налага и увеличаването на налозите. Другият мотив е свързан с нарастването на минималната работна заплата. През 2009 г. тя е била в рамките на 210-230 лв., а сега е двойно по-голяма  – 460 лв. от началото на този месец /януари 2017/. Градоначалникът категорично заяви, че завишението в никакъв случай няма да се използва за издръжка на администрацията, а за облагородяване и поддръжка на инфраструктурата. По време на проведеното обществено обсъждане се чу и другата гледна точка – за оптимизация на разходите и как предприетата стъпка ще се отрази на събираемостта. Трудно е да се намери пресечната точка и е въпрос на лично виждане как ще се изтълкува нововъведението. От началото на новата година с решение на Общинския съвет то е вече факт и е заложено в предвижданията на бюджет 2017 г. Как се отнасят към идеята общинските съветници? Ето мнението на един от тях  – Васил Зашкев чиято позиция, изразена гласно може често да чуете.      

Г-н Зашкев, новата година ще започне с нови данъци за самоковци. Как вие като общински съветници се отнасяте към това решение?

Това е решение на управляващите, които са едно категорично мнозинство. Аз много пъти се повтарям, че в самоковския Общински съвет липсва реална опозиция. Опозиция в добрия, градивен смисъл на думата, с капацитет, възможности и способна да предлага алтернативни решения. Искам да изряза своето разочарование от позицията на самоковските граждани като цяло. На общественото обсъждане за приемането на новите данъци не присъства почти никой, така както беше и при отчета за изпълнението на бюджета за 2015 г. Гражданското общество, което би трябвало да е коректив на управлението и да изразява своето категорично становище по такива важни въпроси, отсъства. При това положение няма как да очакваме от управляващите да бъдат градивни, да взимат добри решения и да се съобразяват с мнението на хората, когато това мнение не се чува и то не е изразено гласно.

В тази връзка искам и да кажа още нещо. БСП в никакъв случай не може да бъде наречена социална партия. Виждаме, че на национално ниво, а и на местно тя защитава интересите на крупния капитал. Дребният бизнес  – тези, които с труда си определят своето качество на живот и обикновеният работещ гражданин поемат най – голямата тежест от политиките прокарвани от тях. В тези примери са и данъците, които ще засегнат точно тези социални слоеве от населението. Особено силно ще се почувства това по селата, където хората имат минимални доходи. Какво направиха с таксиметровите превозвачи? Наложи им се един данък, който се сравнява с Пловдив, но Пловдив е един по-голям град. Моето предложение за  400, а не 600 лева не се прие. Така се случи и с товарните превозвачи, които бяха натоварени с една сериозна данъчна тежест. В крайна сметка най-дребните собственици са ощетени.

Кои са основните проблеми и предизвикателства, които стоят неразрешени във времето?

Свидетели сме как се взеха кредити за едни смело мога да заявя фасадни мероприятия. Много пъти съм казвал и не съм открил топлата вода, че когато липсва хляб разчитаме на зрелища. Това е сентенция от римско време. И понеже в община Самоков хлябът е малко, търсим показни мероприятия. Виждаме липсата на перспектива пред младите хора, както и голямата безработица. Липсват и инвестиции. Може би някои ще ме поправят със завода за пелети. Аз обаче не мисля и не съм убеден, че такъв вид производство ще бъде полезно за нашия регион. В момента има няколко завода за пелети на територията на общината и си задавам въпроса дали това сериозно няма да стимулира контрабандата на дървен материал и на дървесина. Времето ще покаже.

Това, че се увеличават данъците със сигурност ще се отрази на всички крайни потребители. Друг е въпросът, че нещата в община Самоков са много по-дълбоки.  Не е добър показател липсата на цялостен анализ за ситуацията, в която се намира общината, за природните дадености, човешките ресурси и потенциала, с който разполагаме. С всички тези неща е свързан и бюджетът. Необходимо е да се мисли за години напред и всички изводи да почиват на базата на дълбок анализ. За съжаление тук работата е на парче ден за ден и липсата на визия за региона я няма. В Общинския съвет като цяло липсва битка на идеи, а политиката както на местно, така и на национално ниво би трябвало да е точно това – изразяване на виждания за по-доброто развитие на общината, региона и страната. В тази връзка да се създават кадри в зависимост от това какво производство се предвижда да се прави. Като цяло да има яснота в тази посока.

Евентуално вътрешно преразпределение би ли довело до появата на конструктивна опозиция?

Опозицията сама по себе си не е панацея. Тя трябва да бъде с идеи, с виждане. Разбиването на политическия модел още в далечната 2001 г. доведе дотам, че да има много политически партии в кавички, които да присъстват на различни нива в управлението без да осъзнават носената от тях отговорност. Това е огромен проблем, но е свързан и с гласоподавателите. В крайна сметка глас народен, глас божий. Хората са дали вота и в това е смисълът на демокрацията. Друг е въпросът по какъв демократичен начин е станало това. Всички знаем как протичат едни избори в България. За съжаление Алеко Константинов продължава да бъде актуален и днес с неговия Бай Ганьо. Управлението е синтезиран образ на обществото, в което живеем. То отразява състоянието и мисленето на хората. В национален аспект нещата стоят може би по същия начин. Хората по една или друга причина се поддават на това, което искат да чуят и избират такива политически субекти, които най-точно отговарят на представите им. Демократичната общност успя да наложи едно развитие на страната – да бъдем част от големите съюзи – НАТО и ЕС, което при всички случаи ни дава едно предимство с всичките условности и недостатъци. Това беше основно усилие на правителството на ОДС 1997-2001 г., когато се създаде истинската стабилизация на страната.

 

Връщайки се отново на местно ниво, кои са основните предизвикателства? Какво трябва да се случи?

Чудеса не могат да се случат и трябва да престанем да вярваме в тях. Това, което лично аз искам да се случи е да има една по-активна гражданска позиция. Включително и на местните медии, които да бъдат коректив на управлението. В началото на новата година би трябвало да бъдем оптимисти. Много ми се иска управляващите да се замислят за интересите на гражданите, особено в навечерието на приемането на новия бюджет. При приемането на миналогодишния аз казах, че липсва философия. Продължавам да смятам, че не знаем какво ще стимулираме, откъде ще вземем и на какъв принцип е вземането от едно перо и даването на друго. Предполагам, че предложения бюджет е съставен по същия начин – да излезе сметката. Това в никакъв случай не означава, че ще имаме бъде бюджет, който да води до развитие.

Помните какво казваше министър-председателят в оставка – да бъдат увеличавани данъците и да се търсят възможности за собствени приходи. Това означава хората на най-ниско ниво да бъдат товарени с допълнителни тежести. Едно управление трябва да оптимизира своите разходи и това да бъде основна задача.

Кметът Георгиев открито заяви, че средствата няма да бъдат използвани за издръжка на администрацията, а за благоустрояване и развитие на инфраструктурата. Като общински съветници ще следите ли да бъде изпълнено обещанието на кмета?

Трудно, когато не участваш в управлението може да хванеш точните сметки. Ще ви дам един пример. На общественото обсъждане беше казано, че не знам поради кои критерии един чиновник трябва да обслужва много по-малко граждани, отколкото се случва. Спорно доколко е така, но ще следим нещата. Използвам случая да пожелая честита успешна и здрава нова година на всички съграждани.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close