Общество

Пътуването и творческите търсения на Захари Каменов

Художникът подреди втора самостоятелна изложба в галерия „Масларски”

Анелия Балабанова

20161007_174657Втора самостоятелна изложба в галерия „Масларски” подреди художникът Захари Каменов. Много самоковци, любители на изобразителното изкуство се отзоваха на поканата, за да станат част от събитието. Галерията в лицето на собственика Иво Масларски е известна с нивото и високо вдигнатата летва що се отнася до автори, които гостуват. Няма да видите изобилие от събития, но за сметка на това пък са достатъчно качествени и стойностни. Така беше и този път, пред прага на задаващия се 20-годишен юбилей на галерията, който ще бъде отбелязан догодина.

„Тази изложба в определен смисъл е изненадваща. Не като артистично ниво /в това не сме се съмнявали/, а като проблематика. Пътуването на автора от Северното сияние до островите на южното море, от християнската мистика на Атон до духовната мистерия на Изтока превръщат усилията и художествените търсения в духовна магия. Спасителният бряг, до който се достига е с чисти пластически средства и с една творческа любов, която владее вселенските тайни с чистотата на дете и с мъдростта и опитността на изстрадалото време. Тази изложба е особено красива и преди всичко емоционално съдържателна и вълнуваща. Пътищата са много. Захари е минал през тях и ги е срещнал на едно кръстовище на опита, познанието,  мистерията и детската невинност. От тук накъде? Там, където е правото на свободния избор” –  разказа във встъпителните си думи преди да открие изложбата акад. Светлин Русев. И наистина в подредените картини можеше да се открие една особена свобода и чувство на одухотвореност, а водещи бяха природните мотиви.

20161007_173953„Всичко в природата носи характер. Всяка картина носи тайнствена особеност и винаги в нея има недоумение и загадка. Опитвайки се да затворим триъгълника художник-картина-зрител всички се сблъскваме с една безкрайна неизвестност и това е само външната близост, докосваща се до сетивата на нашата душа. Може би от това е моята пристрастност към сетивния, изгарящ от страст и емоции творчески път на Захари Каменов. Той е от онези най-добри примери в българското изобразително изкуство, за които рутината винаги е била чужда и стигайки до вътрешната истина ни кара да се възхищаваме, да се надяваме, да обичаме, да сме живи. Изкуството е урок за искреност” – заяви като кратко представяне на художника галеристът Иво Масларски.

На свой ред Захари Каменов благодари на своя любезен домакин за поканата и изложбата като не пропусна да спомене, че творческият му път е тръгнал от 20161007_174547Графичната база в Самоков. И като извод може би трябва да се отбележи, че не е толкова важно средството, с което се изразява художникът. Важно е това, което иска да каже. Идеята, която иска да внуши не само на зрителя, а и да реализира това, което е в него. В творчеството и картините на Захари Каменов има изобилие от послания, които човек с изострена сетивност би разчел безпроблемно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close