Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Пътешествие из платната на Мария Ицова

Анна Манова

На пътешествие из красивия творчески свят на художничката Мария Ицова се насладиха самоковци. Тя подреди своята дванадесета изложба в пространството на Община библиотека „Паисий Хилендарски”, след двугодишно прекъсване.

Мирослава Мирчева поздрави Мария с няколко встъпителни думи, като не скри вълнението си от изложените платна. Мирчева подчерта, че се усеща озарение, което струи от картините, идващо от светлината, която излъчват. И не на последно място са проекция на вътрешния свят на твореца.

Художничката Мария е способна да развълнува със своите картини и да предложи една емоционална разходка из онези кътчета на душата, които тя е вдъхнала като капка живот на бялото платно. От години Ицова е обърната към духовното и християнските ценности и може би заради това съвсем неслучайно изложбата беше представена в Деня на християнското семейство /21 ноември/. Картините са нейни рожби, търсещи своите нови пазители. Положителното е, че голяма част от тях бързо намират своите нови притежатели.

В тази изложба могат да бъдат забелязани пейзажни картини, които с всеки изминал път стават все по – наситени откъм детайли, характерните за нея цветя, които са толкова реалистични, че ти се иска да ги поставиш във ваза у дома и нещо ново – щипка абстракция. Художниците рядко си позволяват тази свобода да смесват живопис и абстракция на едно място. И те да се намират разположени удачно, в хармония. За подобна стъпка се изискват смелост и талант, каквито безспорно Мария притежава. Това, което направи впечатление на любителите на изобразителното изкуство и на познавачите на творчеството на художничката е отсъствието на иконите, но тук акцентът сякаш е друг.

Мария Ицова подчерта, че не е правила изложба от април 2016 година, като това е първото й прекъсване от 2005 година насам. И не скри, че се чувства празнично сред своята публика не само, защото изложбата съвпада с голям християнски празник, а заради това, че усеща всяка своя подобна изява като личен повод. Показаните платна са рисувани през последната една година, а някои дори буквално дни преди самото им представяне. Тя сподели пред присъстващите, че за нея е еднакво голямо удовлетворение да рисува и да съзерцава картина. Самото духовно изживяване е важно, защото въздействието на картината е непосредствено, както всичко което ни заобикаля. Една картина може да предложи различни пътешествия, стига онзи, който я съзерцава да има желанието и да е готов да потъне в нейния свят.

Художничката прикани гостите да общуват с картините и да се оставят на изобразеното върху тях да ги „хване за ръка” и да им предложи нови, непознати светове. След това тя покани всички на чаша вино и разговори за изкуство.

Изложбата е отворена за посетители до 10 декември и може да бъде разгледана в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close