КултураОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Пъстър пролетен букет от песни и танци поднесоха читалищните колективи

Анна Манова

Творческите колективи към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” поднесоха пъстър пролетен букет от песни и танци. Пролетният концерт се състоя на 12 април в салона на културната институция.

Председателят на читалището Стоян Пашов поздрави присъстващите от сцената като пожела на всички пролетно настроение, здраве и с чисти сърца и умове да посрещната идния голям християнски празник – Великден. Водещ на мероприятието бе Ралица Стоянова. Програмата започна с пирински танц, изпълнен от женската половина от ФТА „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев. От скоро фолклорният състав се числи към голямото творческо семейство на читалището. Програмата продължи с изпълненията на ДВГ „Самокови” и ВИС „Лунни лъчи”. Аплодисменти предизвика появата на сцената на смесен хор „Рилска песен”, който има над 100 – годишна история. Диригент и корепетитор на хора е Борис Георгиев. С индивидуално изпълнение се включи Аглика Крушовенска, която изпя „Кармен” от Жорж Бизе. На пианото й акомпанираше отново Борис Георгиев. След изпълнението й последваха бурни аплодисменти. Те продължиха и за дуо „Романтика”, които изсвириха няколко популярни мелодии. Талантливите акордеонисти от школата на Георги Машов за пореден път показаха майсторство и виртуозност, които им донасят заслужени награди и грамоти от различни участия и конкурси в страната. С класически танц, между музикалните изпълнения, се включиха и малките грации от школата по танцово изкуство, с ръководител Ралица Стоянова. Момичетата демонстрираха финес и старание. С няколко популярни хита ВГ „Дилижанс” подканиха публиката да попее заедно с изпълнителите. Програмата продължи повече от час, като публиката имаше възможност да се наслади на старанието и таланта на самоковските самодейци. Читалищните състави поканиха пролетта да дойде по-бързо.

Пролетният концерт е част от редица събития, които стартираха в началото на новата година и са част от 160-годишния юбилей на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close