Долна Баня

Първо търговско изложение-базар “Произведено в Костенец”

kostenecЛюбомир Кузев    

По инициатива на Сдружението “Местна инициативна група – Костенец 2010” с председател на Управителния съвет Ани Кирова на своя пети рожден ден осъществи първото търговско изложение-базар “Произведено в Костенец” с участието на местни селскостопански производители и занаятчии от община Костенец.
На поканата за участие в изложението, въпреки септемврийската жега в съботния пазарен ден в центъра на град Костенец общо 16 щанда бяха буквално отрупани от стока и производства на местни земеделци, автентична кулинария и традиционни за района занаяти.
Със самото откриване на търговското изложение най-много клиенти събра за кулинарната дегустация на местни традиционни автентични гозби, специално приготвени от Христина Котларова и нейните помощнички, сергията на занаятчийската работилница при народно читалище “Гео Милев – 1954” в град Момин проход. Всеки опита по парче от още топлата питка, соленките, зелника и тиквеника. Интерес предизвикаха плетените чорапи и колани, търлъчки, ръкавички, тканите торбички и шитите покривки-карета.
Немалко клиенти и посетители имаше и щанда на майстор-ножара от село Костенец Кирил Попадийн, както и неговата съселянка Стефка Ибришимова с куклите-сувенири.
Земеделският производител от село Костенец  Христо Гьошев пък със своите ароматни малини припомни за традиционните ягодоплодни култури, с които се слави този край.
Венета Стойкова пък радваше клиентите с прясно краве мляко и млечни продукти, а колегата й Николай Иванов от село Горна Василица пък бе изложил овче сирене и мляко.
Елена Вълчанова от град Момин проход пък радваше посетителите на изложението с вкусните си тестени изделия,
Трима производители на пчелен мед и пчелни продукти се представиха със своята вкусна и лечебна стока – инж. Николай Михайлов, Иван Матрачийски и Панайот Белишки.
Красива и атрактивна бе стоката от врати, тавани и мебели с дърворезба на майстор-дърворезбаря от село Костенец Стефан Златев, Румен Момчилов пък се представи с детайли от метал.
Сувенири и икони, рисувани на керемида представи Марин Кацаров от град Момин проход, а немалко посетители отпиха от вкусните вина на бутиковата изба “Ръсин”.
Благотворително за лечението на Калоян Стойчев пък специален щанд с хранителни изделия от заведението за бързо хранене ” При Коко” бяха подредили и предлагаха на всеки да си купи от стоката и така да даде своята благородна лепта за предстоящото лечение на своя съгражданин.
По комшийски на изложението със своите красиви и нетрадиционни сувенири, чанти и картини от рисувана коприна се представиха от съседна Долна баня майка Маргарита Стефанова – секретар на народно читалище “Рила – 1898” и нейната дъщеря Нина Захариас.
Идеята е повече от добра и похвална и наистина заслужава адмирации за организаторите от Сдружението “Местна инициативна група – Костенец 2010” с пожелание да стане всяка година традиция, въпреки че на изложението наистина липсваше емблематичната за Костенец стока – кибрита, хартията и хартиените изделия.

Официално бе открит реконструираният прилежащ терен и подстъп към прочутия Костенски водопад на река Чафча в курорта Вили Костенец, както и тържествено запалени светлините, които ще красят нощем природната забележителност. Събитието бе доукрасено с рецитал по произведения на патриарха на българската литература Иван Вазов, който неведнъж се е възхитил от този природен феномен в пътеписа “Костенец – пътни бележки” и стихосбирката ” Какво пее планината”.
Заслугата за направеното е на община Костенец и кмета Радостин Радев, кметството в село Костенец и кмета Георги Анчин, местни фирми и бизнесмени, както и с доброволен труд на местните хора, които помогнаха и работиха за вече красивия, озеленен и разноцветно осветен район на Костенския водопад.

Празникът на своя град отбелязаха жителите и гостите на известния наш и в чужбина балнеоложки курорт Момин проход.
За малчуганите пазарджишкият детски театър представи в местното народно читалище “Гео Милев – 1954” постановката “Косе Босе”, след което на откритата сцена в емблематичния за курорта парк самодейни и професионални групи, състави и ансамбли, както и индивидуални изпълнители, радваха многобройната публика със своите певчески и танцови изпълнения. Свой самостоятелен концерт имаше поп певицата Мариета Петракиева, а пък стотици се наслаждаваха на изпълненията на ансамбъл “Филип Кутев”.
Своите съграждани за празника ги поздрави кметицата на Момин проход Йорданка Митрова, а приветствие поднесе и кметът на община Костенец Радостин Радев.
Известният наш балнеоложки курорт Момин проход, който бе квартал на град Костенец, бе обявен за град през 2006 година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close