Регионални

Първо състезание на ски – алпинистите за новия сезон

Самоков 365

Тази неделя беше открит новия сезон в ски-алпинизма традиционно на Боровец с държавното първенство в дициплината скоростно изкачване, което се проведе за  13-ти път в курорта.

Тридесет и двама състезатели от 9 клуба от страната взеха участие в състезанието.

Маршрутът беше класическият за това състезание – писта Ястребец 1 от долу до горе, дължина 3550 м, денивелация +859м. Тазгодишното състезание отбелязва нов рекорд на трасето при жените – 52:16 мин. за Мария Николова – АК “Планинец”, София. Това е 4-та титла за Мария след победите й през 2017-та, 2018-та и 2019-та годна.

Нейната достойна съперничка Ивона Михайлова остана само на 5 десети от секундата от победителката, също подобри стария рекорд от 2012 г., който принадлежеше на нея и с 52:21 мин. остана втора.

Победител при мъжете, също за 4-ти път е Никола Калистрин – СК “АлПиринСки” с постижение 38:51 мин., само на 9 десети от миналогодишния му рекорд. Ники вчера се завърна от първия старт в световната купа по ски-алпинизъм в Поне ди Лено, Италия, където в четвъртък и петък се състезава в дисциплините спринт и скоростно изкачване, в които зае съответно 43-то и 50-то място.

Тази година се включиха състезатели от три нови клуба в състезанията по ски-алпинизъм от последните години – КПП “Вертикал”, Пловдив, КАК “Тренелариум”, София и КСКА “Чумерна-Елена”, Елена. Дебютът на пловдивските състезатели беше възнаграден с бронзовия медал на Ана Томева при жените.Наградите за победителите бяха осигурени от “Бороспорт” АД.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close