Регионални

Първо място заЗорница Иванова и ПТГ „Никола Вапцаров” от финансовия иновационен лагер на Джуниър Ачийвмънт

Млади, амбициозни и иновативни са момичетата и момчетата от специалност „Икономика и мениджмънт” в ПТГ „Никола Вапцаров”. Те показаха, че могат и знаят как да превърнат всяка идея в успешно бизнес начинание. Първоначално с помощта на своите преподаватели и под шапката на учебната компания – Magic company, която са създали и управляват съвместно. Но някой ден…знае ли човек. Със сигурност предприемаческият дух ще завладее много от младежите и изгради в тях качества на едни бъдещи успешни мениджъри и хора на бизнеса. И дори да не са от ранга на Джордж Сорос или създателя на фейсбук Марк Зукърбърг със сигурност това ще са финансово грамотни личности, способни да вземат най-правилните и оптимални решения относно парите, с които разполагат. Началото вече е поставено.
Регистрираната официално през месец октомври учебна компания се управлява с реални пари на акционерите – общо 13 на брой и начален капитал от 260 лв. Още по-интересна е дейността, към която са се ориентирали бъдещите предприемачи от 11 клас – онлайн платформа за услуги. Христина Александрова от отдел финанси на Magic company разказа повече подробности. Най-общо казано става въпрос за синтезирана информация на всички услуги и контакти на съответните обекти и специалисти. Партньори в проекта са Superhosting.bg. На трети май предстои следващото събитие – участие в регионален лагер, а след това и национално състезание, което ще се проведе на 4-ти юни.
С всеки изминал ден Magic company набира все по-голяма скорост под вещите наставления на нейния ръководител, координатор преподавател по икономическите дисциплини Биляна Стамова. Доказателство затова е първото място на Зорница Иванова – президент на учебната компания от финансовия иновационен лагер, организиран от Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк България. Той се проведе на 15 и 16-ти април. Победителката сподели подробности около отборното предложение. „Неща, които сме учили само на теория, имахме възможност да приложим на практика – разказа Зорница. „Работихме 12 екипа от по пет човека. Всеки имаше различни идеи, но нашата беше подкрепена с много реалистични бюджети и станахме първи. Това, което предложихме е вендинг машина, която да се зарежда с тетрадки, химикали и маркери. И ако например в тази машина се сложат три изписани тетрадки в замяна има две възможности – да даде машината нова тетрадка /старата хартия се рециклира/ или пък на магнитна карта се трупат точки, с които се получава отстъпка в дадена книжарница на база сключен договор” – сподели още възпитаничката на ПТГ „Никола Вапцаров”. Иновативното решение в областта на образованието е технологично и ново от една страна, а от друга с екологична насоченост. На момента участниците във финансовия иновационен лагер трябваше да направят и предложат бизнес план. „Тези участия ни дават много опит. Научихме се да общуваме добре с хората, да работим заедно в екип, да прилагаме реално неща от учебниците” – обобщи Зорница. Партньорството с Джуниър Ачийвмънт и участието в различни иновационни лагери е утвърдена във времето традиция, с тенденция да продължи и в бъдеще. Попътен вятър млади хора, бъдещи предприемачи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close