ОбществоРегионалниСамоков

Първокласници от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун

Анна Манова

Учениците от 1 „Б“ клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се запознаха с деца, които живеят със Синдром на Даун. Първокласниците са под ръководството на г-жа Даниела Околска и г-жа Лидия Найденова, а инициативата е по повод 21 март – Международен ден на хората със Синдром на Даун.

Oрганизацията протича много бързо, когато на драго сърце в нея се включват й родителите на малките ученици. Те съвместно с класната Даниела Околска събират за два дни сумата, необходима за закупуване на цветни чорапи. Самите чорапи са символ на хората, живеещи със Синдром на Даун. Тази инициатива се осъществява за първи път в училището.

В днешния ден първолаците изгледаха филм за малката Микаела от Варна, която се ражда със Синдром на Даун. Нейните родители решават да си направят канал в YouTube, в който да качват развитието на своето дете и как то води нормален начин на живот като връстниците си. Родителите на Микаела създават Фондация „Живот със Синдром на Даун“, където са включени различни каузи. Именно от тази фондация класът се сдобива с шарените чорапи. Събраната сума от закупените от родителите на малчуганите чорапи отива за каузата на родителите на Микаела.

„Децата много добре реагираха. Изгледаха с интерес филма за малката Микаела и задаваха много въпроси. Необходимо е от малки да им покажем и да ги научим, че има различни дечица, но те трябва да ги приемат такива каквито са и да им помагат“, сподели г-жа Околска, класен на 1 „б“.

„Хората със Синдром на Даун  са истински верни приятели. Те дават на останалите толкова много обич и любов, че ги наричат „слънчеви хора“. Хората с този Синдром ни учат да обичаме повече и да даваме и ние любов на другите. В нашата благотворителност „Купи с кауза“ ни подкрепиха нашите родители. Днес всички сме обути в шарени чорапи, защото така можем да кажем: „Слънчеви хора, ние сме ваши приятели“, споделиха първокласниците.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close