Седмицата

Първокласниците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ на екскурзия до Цари мали град

ou avks.velУчениците от най-малките класове на ОУ „Мит. Авксентий Велешки“ днес бяха на екскурзия до Цари мали град. Първокласниците, заедно с класните си ръководители имаха възможност да посетят различни забележителности от националната карта на България, благодарение на проекта „Мостове на културен диалог“, който те спечелиха. Около пет месеца са минали от старта на проекта, в който участие взимат около 300 деца. Като днес 70 първокласници заминаха за посетят древноантичната крепост в село Белчин, с осигурен транспорт, храна и входни такси. А утре – 30.04.14 – около 160 ученици от 3-7 клас ще посетят Бачковския манастир и Етъра.

Проектът е с продължителност от 12 месеца, като беше отворен на 11.11.2003, а общата му стойност възлиза на 89 795 лв. Той е насочен към постигането на всеобхватната дългосрочна цел на ЕС за устойчиво развитие, заложена в Договора за ЕС и Стратегията за устойчиво развитие на ЕС. Планираните в проекта дейности са в унисон с целите на Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, а именно по-успешна социална и трудова реализация на хората чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение и развитие на системата за „учене през целия живот”, с основна област на интервенция „достъп до образование и обучение за групи в неравностойно положение”.

„Това е една много сериозна и скъпа инвестиция, свързана с училището. До този момент са закупени 12 компютърни конфигурации, както и фанфарни инструменти на стойност 14 хиляди лв. Предвижда се и да се закупят костюми за танцовата формация „Самодиви“, да се подпомогне на театралната група и на детския хор, с ръководител Даниела Георгиева“, поясни Даниела Трохарова ръководител на проекта.

Проектът е съобразен със спецификите и особеностите на община Самоков и е насочен към 150 деца и ученици и 50 родители и представители на малцинствения етнос. По време на реализацията му се предвижда да бъдат извършени дейности, целящи най-вече ефективно прилагане на методики, учебни планове и програми за провеждане на интегрирано обучение, промяна на обществените нагласи и активно привличане на родителите при включването на децата в училищния живот.

Чрез изпълнението на заложените цели в дългосрочен план този проект ще допринесе за намаляването на сегрегацията на отделни социални и етнически групи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close