ОбществоРегионалниСамоков

Първи фолклорен фестивал за Еньовден се проведе в село Доспей

Над 30 състава от цялата страна взеха участие във фестивала

„Самоков 365“

В самоковското село Доспей се състоя за първа година фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува, и на билки се любува“.Над 30 състава от цялата страна взеха участие във фестивала.

„За първа година в нашето китно село организираме фестивал. Решихме да го направим в Деня на билката, 24 юни – Еньовден, защото това е един от малкото празници, които не се честват в Община Самоков“, каза в словото си на откриването на фестивала секретарят на Народно читалище „Отец Паисий – 1910“ – село Доспей Елена Ковачка.

„Целта на нашия фолклорен празник е да възродим отминалите традиции и да покажем още повече магията на фолклора. Искаме да го съхраним и най -вече да оставим нещо след себе си, което младите поколения да продължат“, каза председателят на НЧ „Отец Паисий – 1910“ – село Доспей Христина Вукова. По думите ѝ това е един много вълнуващ празник, който вече е факт.

Самодейните групи към местното читалище направиха и обичай по случай празника, наречен „Еньова буля“. Организаторите на фестивала Елена Ковачка и председателят на читалището Христина Вукова, заедно с кмета на селото Николай Гешев и Пепа Георгиева, главен експерт „Култура“ към Община Самоков прерязаха лента, за да го открият. Приветствено слово от името на кмета на община Самоков Владимир Георгиев прочете Пепа Георгиева, като отбеляза, че се радва за постиженията на кметството на читалището в селото.

Фестивалът продължи през целия ден и завърши с фолклорен изпълнител.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close