Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Първи събор на зетьовете събра млади и стари в село Драгушиново

Румяна Костадинова

Снимки: Мария Кръстевич

В Драгушиново Еньовден вече не е просто празник на билките и магиите. От тази година е и ден на зетьовете. Новата за самоковското село традиция беше създадена от двайсетина мъже, дошли тук по любов, с подкрепата на читалище „Михаил Дашин-1911“. „Над 50 човека сме зетьовете – разказва инициаторът Атанас Захариев – и се надявам догодина всички да се съберем“.

Идеята за събора датира отпреди десетилетия. За първи път хрумнала на покойния директор на стария самоковски „Винпром“ Васил Захариев – родом от Пещера, но все не успявали да я реализират. Тази година решили да не отлагат повече. „Винаги ще има нещо да се доизкусурява, а животът си върви. Защо да губим още време?“, продължава Атанас. Него животът го довел в Драгушиново от пернишкото село Ярджиловци преди повече от 45 години. „Не е лесно да си зет тука“, казва той с усмивка. „Драгушинци не приемат външни хора току-така. Не че са лоши, ама никога не пропускат да ти намекнат, че не си тукашен. И аз имам двама зетя – да са ми живи и здрави! Подкрепяме се както можем“ – смее се той.

Единият от зетьовете на Атанас – Красимир Костадинов, е софиянец, но от десетина години за постоянно се е заселил в Драгушиново. На събора той се грижеше за музиката и озвучаването. Съпругата на Атанас – Здравка, пък беше направила цял кош еньовски китки, които раздаде на зетьовете, на певците, танцьорите и музикантите.

„Да си драгушински зет е професия“ – каза в обръщението си към съборджиите кметът на селото Георги Хаджийски. „Професия особена – хем хубава, хем трудна, но безспорно полезна“ – допълни той. А зетьовете доказаха, че много си я обичат.

Празникът на селския площад започна още в 10 часа сутринта, с музиката на инструменталистите от Маджаре Георги Ников, Митко Годинячки, Станко Пърчов и Николай Тосков.

Към зетьовете, гостите и изпълнителите се обърна развълнуван и председателят на селското читалище Петър Домишляров. „Празнувайте, мили хора“ – каза той. „Веселете се и се радвайте и нека този събор да се превърне в традиция за много години напред!“.

Веселбата продължи с красивите танци на момичетата от формация „Рилски ритми“ към читалището в Доспей, ръководени от Теменужка Ковачка. С много хумор, страст и вдъхновение празнуващите бяха поздравени и от женската певческа група към читалището в Маджаре.

В празничната програма се включиха и самодейците от драгушинското читалище – женската и мъжката певчески групи, както и дуетът Латинка Трохарова и Васил Димитров.

На 23-мата зетьове, включили се в празника, беше отделено специално внимание. Всеки от тях беше представен накратко и с чувство за хумор. Своеобразната статистика показа, че най-възрастният зет, удостоен по право с №1, е 82-годишният Йордан Младенов. А най-младият – роденият през 1991 г. Марио Дитов.

„Имаме и зетьове от чужбина, и много, които сега не са в страната. За следващата година ще се постараем да се свържем с тях и да ги поканим, пък дано да дойдат“ – каза Атанас Захариев.

Празникът завърши в селската кръчма, с традиционното хапване и пийване и много песни и танци. И организаторите, и участниците си обещаха догодина отново да се съберат, като този път поканят и снахите. За да стават все повече и селото да процъфтява.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close