Култура

Първи конкурс по бийтбокс пред Младежки дом. Александър Спасов си тръгна с първото място

beatboxАнна Манова

На 16 юли в жаркия летен ден пред Младежки дом Самоков имаше много музика и добро настроение. Поводът е организираният от Латинка Щъркелова конкурс по бийтбокс – Summer beat. Той е част от летните програми, които се провеждат в Дома.

Бийтбоксът става известен в началото на 70-те години. И е познат като „инструментът на бедните”, защото е замествал ритъма на различни инструменти в песните, изпълнявани в гетото. С времето обаче се превръща с сложно изкуство с различни вокални техники. В България едни от най-популярните бийтбоксери са Скилър и Печенката.

В Самоков също имаме деца и по-големи, които се интересуват от това изкуство, като едно от утвърдените имена е Кристиян Гочев. Той беше специален гост и показа на по-малките от него на какво е способен.

Жури в състав: Анри Хаджийски / група „ Либърти”/, Делян Василев и Бойко Йорданов, имаше за задача да определи фаворитите. Регламентът включваше индивидуално изпълнение от 45 секунди, засичано от DJ Христо Дудин, след това изпълнения по двойки и пак за финал индивидуално за няколко секунди. Първото място единодушно отиде при шестокласника от ПГ „Константин Фотинов” Александър Спасов, второто място беше за Валентин Валентинов / 6 клас на ОУ „Митр. Авксентий Велешки”/ и третото място отиде при Боян Боянов / 6 клас на  ОУ „Митр. Авксентий Велешки”/. Имаше и една поощрителна награда за Люси Живков. А наградите за конкурса бяха осигурени от „Самел 90” АД и Младежки дом Самоков. „Идеята за подобен тип конкурс е моя, защото видях, че децата, които посещават Дома много харесват това изкуство. Пък и такова нещо не съм правила и не е имало. Ще се постарая това да стане традиция като е и първа стъпка към следващи подобни конкурси. Иска ми се конкурсът да се разрасне и да каним участници и от други градове”, обясни на финала Латинка Щъркелова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close