Долна БаняРегионални

Първи Арт и джаз фестивал в полите на Рила

Любомир Кузев

В последните два дни на септември на откритата сцена на хотел “Природа” в новото село Свети Спас в подножието на Рила община Долна баня организира и проведе първото издание на международния Арт и джаз фестивал.

Културното събитие, обединяващо изкуство и музика, въпреки студеното и на моменти дъждовно време, събра десетки изпълнители и зрители, както от страната, така и от чужбина.

Успоредно с прекрасната джаз и етно музика, на сцената звуча и автентичен фолклор, и стари градски песни, като се редуваха изпълненията на местни и гостуващи състави и групи от съседните общини. Подредени бяха различни арт ателиета и занаятчииски работилници, предлагащи местна кулинария и плетива, рисунки върху камък, коприна и други.

Първият международен Арт и джаз фестивал бе открит от кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов, който след като поздрави участници и публика, си пожела културното събитие да стане традиция и всяка година да събира все повече изпълнители и зрители, като в програмата му се добавят и нови идеи и неща.

Празничен благослов към присъстващите домакини и гости на фестивала отправи и енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Директорът на фестивала известният наш композитор и музикант Любомир Денев, който има честта да живее в най-новото село в страната Свети Спас, представи двудневната програма и пожела успех на всички участници и приятни мигове на публиката в неговия прощъпулник.

Първи на сцената се представи единственият военен Биг-Бенд от Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и солист Цветомир Цанков, след което за всички пя вокалната група “Спектрум”.

Много аплодисменти и овации от публиката събраха и изпълненията на Университетският смесен хор “Фолк-джаз формация” при Нов български университет с диригент доцент доктор Георги Петков, на вокалното трио “Евридика”, на Любомир Денев квартет и Весела Морова вокал, както и на специалните гости от Англия THE SWALE VALLEY STOMPERS.

Вторият фестивален ден бе определен и за съпътстващата Арт програма на културното събитие. На сцената се изявиха местни и гостуващи фолклорни, танцови и певчески групи, а свои щандове с кулинария, плетива, рисунки, снимки и други изделия подредиха местни клубове и фирми. Сред тях бяха жените от пенсионерски клуб “Надежда” с председател Атанаска Лазарова и тяхната вкусна местна кулинария, плетивата на инвалидите от Сдружението на хората с увреждания “Венетица” с председател инж. Светла Стоименова, народно читалище “Рила-1898”, фермата “Щраусово забавление” и други.

В концертната програма на сцената се изявиха самодейци от клуба по латинотанци при народно читалище “Рила-1898” в Долна баня с ръководител Даниела Методиева и дамската група за градски песни “Сладък спомен” с ръководител Ангел Бояджиев, женската фолклорна група “Веселие” при народно читалище “Просвета-1939” от съседното село Марица и дамската група за стари градски песни “Еделвайс” с ръководител Васил Сотиров, женските фолклорни групи “Здравец” и “Детелини” при народно читалище “Христо Ботев-1903” село Радуил, както и танцовия състав “Лудо младо”. Много добре се представиха и самодейците от вокална група “Солей” при народно читалище “Слънце-1879” от Ихтиман, като всички изпълнители получиха от председателката на общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова и фестивалния директор Любомир Денев специални грамоти от община Долна баня за своето участие и представяне в първото издание на международния Арт и джаз фестивал.

За приятното пребиваване на изпълнители и зрители по време на двата фестивални дни община Долна баня почерпи всички с безплатна вкусна скара.

Първото издание на международния Арт и джаз фестивал бе подкрепен от местни фирми и предприемачи, като съдействие оказаха “Транспайс-България”, “Силвекс”, “Тиже”, “Елбат”, “Булмет”, “Бяла вода”, “Арт Елит”, “Ратан”, “Норт Шипинг”, “Марани тур”, “Долна баня Строй”, Ферма”Щраусово забавление”, Потребителна кооперация “Напредък”, ЕТ”Никол” – Ивелина Джамбазова, Николай Лимбизийски, Петър Драганов и с любезното домакинство на хотел “Природа”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close