ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Първият етаж на самоковската болница вече е Ковид отделение

„Самоков 365“

В самоковската болница са разкрити допълнителни легла за настаняване на болни от Ковид – 19, а целият първи етаж е превърнат в Ковид отделение, това съобщи днес управителят на МБАЛ – Самоков и председател на кризисния щаб в града д-р Красимира Ковачка.

Причината за тази стъпка е нарастването на заболеваемостта на територията на Община Самоков от края на октомври и началото на ноември. А Софийска област вече се намира в червената зона, съгласно броя на заразените на 100 хил. население.

Припомняме, че Ковид сектор бе открит в самоковската болница след дълги полемики по отношение на това може ли да отговори адекватно на нуждите на пациентите, може ли да избегне смесване на потоците и да обезпечи с медицински специалисти. В крайна сметка със заповед на министъра на здравеопазването Ковид отделения бяха открити в общински болници на територията на цялата страна. Първоначално сектор Ковид в МБАЛ –Самоков  бе към Вътрешно отделение, където бяха разкрити 10 легла. А след това и още шест допълнително. От тази събота новата заповед на министъра на здравеопазването д-р. Костадин Ангелов гласи, че минимум 10% от капацитета на болничните заведения трябва да бъде за лечение на болни от коронавирусна инфекция. Това означава 23 легла за МБАЛ – Самоков. Управителят д-р Красимира Ковачка допълни, че към момента в новооткритото Ковид отделение работят трима анестезиолози от Правителствена болница, инфекционист от ВМА и двама специализанти от МБАЛ – Самоков.

„В момента заболеваемостта е много висока и тези 23 легла няма да са достатъчни. Затова целият първи етаж на МБАЛ – Самоков, където до този момент бяха д-р. Жеков и д-р Фотева, е превърнат в Ковид отделение. А те са преместени на втория етаж в другото крило, за да се запази принципът да не се смесват потоците. Към днешна дата на 28 пациенти с положителен PCR е дадено лечение в самоковската болница. В момента на стационар са 16 болни, всички те са в добро състояние. Част от тях ще бъдат изписани ако нямат температура в продължение на три дни и имат два отрицателни RCR теста“, подчерта д-р Ковачка.

Общият капацитет на  Ковид отделението е 45 легла, в момента там са настанени 28 души. Д-р. Ковачка допълни, че МБАЛ – Самоков е обезпечена с всички лични предпазни средства, медикаменти и консумативи до края на годината. И призова да се спазва дистанция, да се носят маски и да се избягват мероприятия със струпване на хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close