Регионални

Първият български „Фестивал на скулптури от дърво с резачка” ще се проведе в Боровец

Жанета Димитрова

От 18 до 20 май в Боровец, във ваканционно селище „Ягода” ще се проведе първият в България карвинг фестивал. Негов организатор е самоковският майстор – резбар Крум Велев, който е сред малцината в страната, практикуващи карвинг. До момента заявка за участие са направили около 15 човека, занимащи се с този тип изкуство.

Целта на фестивала е да събере на едно място хората, които преобразяват трупи с резачка в красиви скулптури. Идеята на организатора е фестивалът да се превърне в мероприятие за обмяна на опит между творците. Както и да се даде гласност на факта, че в България има доста хора, които се занимават с тази популярна в чужбина дейност.

Програмата на фестивала е предвидена за три дни /18-20 май/, в които майсторите ще могат да се изявят и да споделят своите умения пред публика. За тях ще бъдат осигурени трупи, храна, ток и преспиване.

„Искаме да покажем, че тези машини не са само за изсичане на гората, не са изцяло „хищници”. С резачка много хора могат да направят красиви скулптури. И ние ще го докажем на „Фестивала на скулптури от дърво с резачка”. Идеята ми е да събера всички тези хора, които имат желание да се запознаят на едно място. Да покажем на публиката, че този вид изкуство навлиза в страната с бързи темпове и хората проявяват интерес към него. И не на последно място, да обменим опит и идеи”, споделя Велев.

Интересът му към дърворезбата се заражда още в детството, първото нещо, което изработва е белоглав орел. Прави предимно склуптури от животни и риби, за човешките признава, че са по-трудоемки. Неговите склуптури могат да бъдат видяни в двора на Международния дом на журналистите в град Варна.

Очаква се „Фестивалът на скулптури от дърво с резачка” да събере както любителите на изкуството, така и хора с афинитет към опазването на околната среда. Добавя, че изработените пластики ще останат в Боровец в полза на спонсора и ще могат да бъдат забелязани от множеството посетители на курорта.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close