Долна Баня

Първите долнобански ягоди от тазгодишната реколта са вече на пазара

qgodiПървата ръка е вече факт и производители и търговци се радват на направените сделки.Освен на борсите в големите градове и столицата, мъничкото червеничко, което и царя от път отбива, вече се реализира на пазарите в по-малките селища от региона, както и по главното шосе на рилския град.

Преминаващите купувачи могат да избират от различните сортове ягоди, които се отглеждат в Долнобанското поле, което се слави от десетилетия, като един от основните производители на екологично чисти плодове.

Първоначално цената за килограм ягоди върви между 2 – 2,50 до 3 лева.

Радващо е, че след многогодишно прекъсване на отглеждането на ягодоплодни култури в Долнобанското поле, от няколко години безработицата в общината и възможността за получаване на средства за земеделие от Европа десетки семейства и от ромската общност започнаха възпроизвеждането на един от основните поминъци на долнобанци.

Спроед неофициални данни вече плододаващите площи от ягоди, малини и други ягодоплодни култури в Долнобанското землище са около 1 000 дка.

Проблем, обаче за частните стопани и през тази година тук ще остане поливане – напояването на тези култури е от особено значение.

Заустените горе високо в Рила води от река Марица и Долнобанска Бистрица, както и малките дерета, не дават живителна влага на иначе китното и плодородно Долнобанско поле, което от десетилетия в миналото е щедро дарявало местните трудолюбиви хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close