Седмицата

Първа младежка конференция в Самоков

MladejkiАнелия Балабанова

“Днес е денят да вземеш нещата в своите ръце”. Това беше посланието, под знака на което премина първото издание на национална младежка конференция в Самоков. Момичета и момчета от различни краища на страната – Златица, Димитровград, Силистра, Плевен, Враца, София и др. се събраха в зала „Арена” – Самоков, за да обсъдят заедно със своите преподаватели и водещи специалисти актуални проблеми, свързани с голямата безработица сред младите хора, кариерното развитие, стажантските програми, възможностите за кариерно развитие и ориентиране и връзката между бизнеса-училището и университета.

Престижният форум беше открит от кмета на Община Самоков Вл. Георгиев. Сред останалите гости на конференцията се откроиха евродепутатът Андрей Новаков /ГЕРБ-ЕНП/, М. Станулова /гл. експерт към МОН/ и лекторите Десислава Николова от Института за пазарна икономика и Никола Алексиев /основател на Advanced Oil Solutions, Харвардска програма по икономическо развитие, съветник в няколко министерства/.

Това са все теми, които звучат актуално както на местно, така и на национално ниво. Те са и от съществено значение, защото все по-трудно се намират решения за изход от тези заплетени ситуации. Самият факт, че се говори на такова високо ниво за тези проблеми е достатъчно красноречив и е стъпка в правилната посока. За някои от присъстващите млади, но с будна гражданска съвест момичета и момчета това беше първата крачка по пътя към успеха. За други – поредната.

Въпросите, на които участниците в конференцията се постараха да потърсят отговори бяха свързани с това какво искат да направят с живота си, по какъв начин, как Европа ни помага. Оказва се, че поговорката „Залудо работи, залудо не стой” към днешна дата придобива съвсем друг прочит. За съжаление, повечето от младите хора, завършващи образованието и стоящи пред прага на стопанския живот и икономиката, нямат представа за това какви са предлаганите работни места, заплатите и т.н.

Мероприятия като въпросната конференция би трябвало да повишат културата в тази насока. Заслугата за организацията е на учениците и учениците от ПГ по туризъм и съдействието на Община Самоков в лицето на Жулияна Костова – гл.експерт „Образование, младежки дейности и спорт”. Кметът Вл. Георгиев пожела успех на участниците и при първа възможност да дойдат отново.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close