ОбществоРегионалниСамоков

Първа копка на комплекс „СамЕлион” се състоя навръх Петровден

Анна Манова

Първа копка на иновативния комплекс „СамЕлион” се състоя днес, навръх големия празник Петровден. Датата не е избрана случайно днес имен ден празнува основният инициатор за осъществяването на модерния проект на територията на град Самоков инж. Петър Георгиев.

Бъдещият проект ще бъде осъществен в идните три години и е разположен в съседство със самоковската фирма „Самел – 90”. На строителната площадка бе извършен водосвет от белоградчишкия епископ Поликарп – викарии на софийския митрополит и български патриарх Неофит, в присъствието на архиерейския наместник отец Михаил и  духовници от самоковска епархия.

„В трудни времена се познават големите хора, каквито са инж. Петър Георгиев и личностите, които стоят зад него и новия му проект. Бъдещото му осъществяване показва, че човек трябва да бъде по-голям от мечтите си и да действа със замах. Инж. Георгиев показва как да се развива градът и трябва да даваме такива хора за пример. Дано в реализирането на този проект намерите много енергия, желание и пламък в хората около Вас”, каза кметът Георгиев. Градоначалникът честити имения ден на инж. Петър Георгиев, като му поднесе картина.

Повече от година продължава проектирането на „СамЕлион”. Представителите на архитектурния колектив арх. Любомир Станиславов и арх. Ивайло Захариев подчертаха, че от 15 години работят със самоковската фирма” и са имали възможността да участват в много големи проекти, но за първи път са част от такова смело начинание.

Мащабното начинание е на стойност 60 млн. лв. и ще се реализира на терен от 60 дка.

Инж. Петър Георгиев не успя да скрие вълнението си. От 30 години той е начело на една от големите самоковски фирми, преминал е през доста трудности. И както подчерта се е справил  с тях благодарение на своя колектив. От тях той получи емоционален поздравителен адрес. Днес бе поставено началото на иновативен комплекс, свързан с развитието на Самоков. Основното му желание е младите и кадърни хора да не напускат страната, а да останат тук.

„Този обект ще се изгражда от 99% самоковски фирми. Искам да се замислим как да помогнем в развитието на този град. С екипа ми надградихме първоначалната идея и включихме спорно – възстановителен център какъвто в България няма до този момент, добавихме хотелска част. Това за мен е един проект на бъдещето”, сподели инж. Георгиев.

Основната цел при развитието на проекта е създаването на достъпно и привлекателно място за обитаване, спорт и възстановяване. Проектът е вдъхновен от идеята за съчетаване на удобствата на съвременния град с близостта на природата и спокойния начин на живот.

Генералният план на комплекс „СамЕлион“ е разработен върху терен с обща площ 60 854 квадратни метра.Основната идея на генералния план е обединяване на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване в паркова среда. В допълнение са съобразени и вписани всички природни дадености на терена.

Комплексът включва спортно – възстановителен център, хотелска част, медицински център и жилищна зона от затворен тип. В спортна част се предвижда изграждането на многофункционалната зала, разполагаща с3000 места, втора основна тренировъчна зала, допълнителни зали, басейн, спа център и фитнес. Лаборатория за образна диагностика, лаборатория за функционална диагностика и рехабилитация ще бъдат включени в медицинския център. Местата за отдих включват хотелски комплекс и жилищна зона от затворен тип. Предвижда се четиризвездният хотел да разполага с 200 легла, 81 стаи, 3 мезонета и 10 апартамента. Апарт хотелът ще бъде с категоризация от три звезди, със 160 легла. Предвижда се още ресторант с капацитет 300 места, лоби бар, конферентен център, детски кът и търговски обекти. Жилищната зона ще включва 32 самостоятелни къщички – 7 двуетажни, 9 триетажни еднофамилни и 16 редови къщи, разположени изцяло в паркова среда.

Инвеститор на комплекса е „Самел – 90” АД. Предвижда се той да отвори врати през 2023 година, а амбицията е да осигури работа на над 200 души. Освен това по думите на инвеститора идеята е да се предложи нещо новаторско, което няма еквивалент в областта и да бъде позиционирано в рамките на Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close