Седмицата

ПТГ ” Н.ВАПЦАРОВ ”- ИНОВАЦИИ, ЗАБАВЛЕНИЕ И УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРАВЕНЕ

ptg2Биляна Стамова

Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове.
Това се случва в интерактивна среда, използвайки подхода на учене чрез правене. Участниците изследват многото нови възможности за кариера, които предлага съвременният бизнес, особено в сферите на науката и технологиите.

Иновационният лагер на JA-YEEurope е интензивен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците се събират, за да мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и да предложат идеи за успешното му решаване. По време на иновационния лагер спонсорът на събитието задава предизвикателството за участващите ученици. То обикновено е свързано със сферата на дейност на спонсора. Учениците са разделени в отбори и трябва да предложат решение в рамките на 4 часа, като разполагат с информация (чрез достъп до Интернет) и компютърни ресурси. Поредното издание на иновационния лагер беше на 19-ти ноември. В него се включиха 102 човека от икономическите специалности в училището, разпределени в 12 екипа.

Членовете на отборите обикновено не се познават, трябва бързо да се сработят помежду си, за да намерят начина да работят заедно възможно най-ефективно. Прилагайки принципа на „учене чрез правене” учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение и в много кратки срокове. По време на представянето се  родиха много предложения.

Победителите – Екип 7 в състав Иванка Илиева-12в, Лорита Челенкова-11г, Камелия Джамбазка-10б, Даниела Секулова 9в, Светлин Димитров-9в, Илиян Мирчев-9в ,спечелиха с идея за разработване на WEBнаръчник за бизнес развитие + тестове по интереси,които да насочват младите хора/ ученици и студенти/,чрез консултанти за избор на подходящо работно място по специалност.

«Благодаря на прекрасния екип, който имах, на Джуниър Ачийвмънт за прекрасната възможност и не на последно място на нашите ръководители Биляна Стамова и Цветелина Николова,без чиято помощ нямаше да стигнем до тук.»  – сподели  И.Илиева-лидер на екипа победител.

Всеки иновационен лагер се превръща с истински празник за цялото училище.Това е нов и съвременен вариант младите хора да извадят на показ и развият качествата си, свързани с предприемачеството и бизнес идеите. Колкото повече такива инициативи има, толкова по-подготвени за работа в реална среда ще бъдат младежите, което ги прави по-конкурентноспособни на трудовия пазар.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close