ОбществоРегионалниСамоков

 ПТГ „Никола Вапцаров“ спечели проект за мобилност в Германия по програма „Еразъм+“

 “Самоков 365”

ПТГ „Никола Вапцаров“ – град Самоков е сред 28-те образователни институции в сектор „Професионално обучение и образование“ в България, на които се присъжда акредитация за новия програмен период на програмата „Еразъм+“ за ключова дейност „Образователна мобилност за граждани“ в сферата на професионалното образование. Това е инструмент за участие в трансграничен обмен и сътрудничество и дава възможност на ПТГ “Никола Вапцаров” през следващите няколко години да осъществява проекти за изграждане на качествени международни партньорства и възможност за мобилност за всеки обучаван в гимназията. Проектът за добро професионално образование чрез добри практики е насочен към придобиване на европейски измерения на професиите, които се изучават в училището.

На 25-ти април тридесет възпитаници от IX до XI клас от специалностите “Икономика и мениджмънт”, “Системно програмиране” и “Компютърна техника и технологии” заедно с учителите Даниела Атанасова, Десислава Войникова и Цветелина Николова заминаха за гр. Дуисбург- Германия, за  да проведат ученически практики  в рамките на три седмици. По време на престоя учениците работиха в различни фирми като Network GMBH, Elektropower GMBH, където упражняваха дигитален маркетинг, управление на свободното време, работа в екип и изготвяне на презентации. Успоредно с това имаха и теоретично обучение  за криптовалути, Ардуино, Social media marketing и др.   В почивните дни бяха осъществени и посещения на културни забележителности в градовете Кьолн, Дюселдорф, Оберхаузен, Есен, както и Амстердам в Нидерландия. Приятно преживяване за учениците бе и посещението на Фантазияленд в гр. Брюл. Всички извършени дейности по проекта бяха напълно безплатни за учениците. Всички участници получиха сертификати EUROPASS, които им дават възможност за продължаващо обучение и работа в страните членки на Европейския съюз.

Проектът помогна за  развитието не само на професионалните, но и на  чуждоезиковите и социалните умения на учениците. Основната му цел е да се подобрят и надградят професионалните компетенции и уменията на участващите в мобилността ученици чрез провеждане на практически занятия и усвояване на модерни технологии и дейности за подобряване на пригодността им за заетост на европейския трудов пазар.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close