Регионални

ПТГ „Никола Вапцаров” първенци във „Виртуално предприятие”

„Самоков 365”

ptg “Бъдете честни в играта си за симулацията на виртуални предприятия. Бъдете спортсменски настроени и не забравяйте, че състезанието все пак е една хубава игра”. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов се обърна към участниците преди началото на финалната надпревара в XVIII издание на състезанието „Виртуални предприятия“ на Джуниър Ачийвмънт България, която се проведе в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади и състезания.

Заместник-министър Стаматов връчи наградите на заелите първи места в индивидуалното и в отборното класиране. Първенец в индивидуалната категория е Стоян Гечков, XII клас от Националната търговска гимназия – гр. Пловдив. Второ и трето място съответно заеха единадесетокласничките от Професионалната техническа гимназия – гр. Самоков, Елвира Симонова и Йонна Нешева. В отборното класиране на първо място е предприятието Hawai Girls от ПТГ „Никола Вапцаров” – гр. Самоков. На второ място са „Диктаторите“ от Националната търговска гимназия – гр. Пловдив и Национален учебен комплекс по култура – София. Отборът от Математическа гимназия „Баба Тонка“ – гр. Русе с предприятие Creative Solutions зае трета позиция. На 16 април младите мениджъри решаваха индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който заедно с отборното класиране определя и персоналните победители в играта. Всички ученици от първите три отбора в класирането ще имат шанса да получат допълнителна награда- възможност да кандидатстват за ежемесечна стипендия към съответната община на стойност половин минимална работна заплата в рамките на една астрономическа година.

Преди финала се проведоха два кръга с участието на 800 ученици от 20 населени места в страната. „Виртуално предприятие“ е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Участниците в играта стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за шест основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производство, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Програмата „Виртуално предприятие“ е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години. Надпреварата „Виртуално предприятие“ е включена в календара на МОН.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close