РегионалниСамоков

ПТГ „Никола Вапцаров” празнува юбилей

 

55 страници от историята на училището се разлистиха

Анелия Балабанова

ПТГ „Никола Вапцаров” – най-голямото професионално училище в Самоков отбеляза 55-тата година от създаването си. Юбилеят се превърна в истински празник за присъстващите бивши и настоящи негови възпитаници и хората, оставили своя отпечатък и ярка следа в историята на Техникума. Повече от половин век съществуване или кратък миг от вечността, завършен път или едно ново начало са тези 55 години? Съдейки от човешкия живот е един достатъчно дълъг период, в който можем да си дадем сметка за много неща. Връщайки се към миналото и с мисъл за бъдещето.  

Началото е в далечната 1962 година, когато на мястото на закритата Втора девическа гимназия в града се открива професионално училище с име Техникум по механоелектротехника „Никола Йонков Вапцаров. Учениците се обучават в няколко специалности, а учебните занятия се провеждат в бившето столарско училище.
Директор по това време е Иван Геров. Няколко години по-късно, през 1968г. започва строеж на нова сграда, която е открита официално на 22.05.1973 г. Разполага с 32 класни стаи и производствен блок със 7 работилници и паро-котелна станция. Директор на училището от 1975г. е инж. Тотка Христова.
През 1978 г. МЕТ „Никола Йонков Вапцаров“ и СПТУМ „Христо Смирненски“ се обединяват под новото име Механотехникум „Никола Йонков Вапцаров“, а от месец април 2003 г. училището е с названието Професионална техническа гимназия. С решение на Министерски съвет от 1972 г. училището е наградено с орден „Св.св. Кирил и Методий”, а от 2012 г. и с почетен знак „Златен” на Община Самоков.

Думите изречени и написани от Вапцаров: „За него – живота, направил бих всичко” се извисяваха високо на сцената в Читалището, докато траеше програмата. Отбелязването на 55-годишния юбилей беше съчетано и с 108-та годишнина от рождението на поета. Те се навършиха на 7 декември.  Елена Несторова откри тържеството с музикален поздрав към публиката и изпълнението на песента „Облаче ле бяло”. След приветственото си обръщение директорът Георги Велев награди някои от официалните гости, съгласно решение на педагогическия колектив на училището. Кметът Владимир Георгиев получи знака на българите като благодарност за доброто сътрудничество през годините. Той върна жеста и подари звукова уредба за нуждите на училището. С почетен знак, запечатал лика на Вапцаров си тръгнаха инж. Петър Георгиев – изп. директор на „Самел 90” АД, гл.инспектор Васил Попов – началник на РУП-Самоков и бивш възпитаник на училището, Борислав Машев – техн. ръководител при строежа на сградата и Димитър Динев, който също е участвал в изграждането на училището, а в момента е настоящ учител в него. „Сътрудничеството, което имаме е ползотворно” – заяви Албена Ихтиманска – гл. библиотекар в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски, след като получи своята награда. И за да продължават родолюбието и патриотизма да се извисяват като движеща сила, тя връчи специално издание на „История Славянобългарска” за библиотеката на училището. Думи на признателност и благодарност отправи Евтимия Банкова – Несторова – член на обществения родителски съвет към училището. В музикално-развлекателната част от тържеството се изявиха талантливите момичета от „Кати денс” и малчуганите от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Въпреки трудностите и изпитанията, пред които е изправено професионалното образование, възраждането му изглежда по-важно от всякога.  Т.нар. дуално обучение е невидимият мост, който би могъл да проправи път между бизнеса и училищата. Празникът обаче е време за хубави моменти и приятни изживявания. Време, в което проблемите отстъпват място на положителните емоции и вълнения, а в петък салонът на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” изобилстваше от такива.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close