Самоков

Прошка е!

“Самоков 365”

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Тази година го празнуваме на 26 февруари.  Отбелязва се седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него – от утре, започва Великденският пост.

На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба. На този ден се припомнят Христовите думи: “Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: “Прощавай, мамо, тате..” – “Господ да прощава, простен да си!“, е задължителният отговор. Традиционно за този ден е т.нар. „хамкане”.Свързано е със завързването на парче халва или яйце в края на червен вълнен конец.  Този момент е най –интересен за децата, защото те бързат да хванат закаченото на конеца първи. Когато това стане най-възрастният член от семейството запалва конеца и така нарича за здраве.
 

 

 

 

 

Друго характерно за Сирни Заговезни и познато в нашия район също е запалването на празнични огньове. В Самоковско са познати като купи. Те се правият доста високи, за да може огънят да гори възможно по-дълго. Хората се събират около него и се прощават едни с други. Когато големината на купата значително намалее по-смелите я прескачат за здраве. В Самоков общоградската купа е направена на пешеходния мост по пътя за Лаго. Веселието около нея ще започне от 19:00 часа.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close