ОбществоРегионални

Проф. Енчо Савов: „Използването на антибиотиците трябва да бъде разумно и отговорно”

Самоков 365

В сряда /14-ти ноември/ проф. Енчо Савов – специалист по микробиология представи пред своите колеги от МБАЛ-Самоков презентация, свързана с разумната употреба на антибиотиците.

За втора поредна година има се отбелязва седмицата, подчинена на това мото. „До скоро имаше само един ден – 18 ноември, а сега е вече цяла седмица. Защо? С това, ние бием камбаната, защото проблемът с антибиотичната резистентност е твърде голям и се превръща в световен” – сподели специалистът като добави, че по значимост в световен мащаб употребата на антибиотиците се нарежда сред теми като глобалното затопляне. От 1978 до края на 2016 г. той работи като началник на лаборатория по микробиология във ВМА – София. 25 години е бил началник катедра в същата Академия, а 2017 г. е началник на лаборатория в МБАЛ-Самоков.

В рамките на ЕС около 25 000 смъртни случая се регистрират именно заради резистентни микроорганизми. Тази резистентност става особено значима след 2000 година. Именно в това се състои ползата от работни срещи като проведената. На нея присъстваха лекари от МБАЛ-Самоков, специалисти от извънболничната медицинска помощ, ОПЛ. Пред всички тях проф. Енчо Савов акцентира, че използването на антибиотици трябва да става разумно и отговорно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close