Регионални

Проф. д-р Лалко Дулевски – председател на Икономическия и социален съвет: Българинът не е емигрант по душа. Икономически са причините, които карат нашенеца да предпочита чужбина

 

DiskusiaАнелия Балабанова

Визията за развитието на Самоков и местната икономика навлезе в нов етап. От коментари и непрекъснати вайкания как нищо не работи, как  Общината е най-големият работодател към момента, че  реален инвеститорски интерес на практика липсва, се премина към действия. Времето ще покаже дали те са правилния път за постигането на целта – задържане на младите хора, насърчаване на малкия и среден бизнес  и като краен резултат повишаване стандарта на живот. Сложна задача и проблем, който не може да бъде решен от днес да утре. Важно е, че първата крачка е направена и най-накрая се забелязва раздвижване в тази посока. Конкретното доказателство за това е проведената в конферентната зала на хотел „Арена” регионална среща –дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора в община Самоков. Събитието  протече на доста високо ниво като имаше възможност да се видят различни гледни точки по темата – тази на Икономическия и социален съвет на България /ИСС/, които изнесоха данни от свое проучване, на Община Самоков и на бизнеса. На събитието присъстваха много млади хора, преподаватели, директори на училища, работодателски организации.

Модератор на срещата беше Янка Такева в качеството си на член на ИСС и председател на Съюза на българските учители /СБУ/. В началото тя даде думата на проф. д-р Лалко Дулевски – председател на ИСС, който представи резултатите от направено проучване за миграционните нагласи на завършващите училище младежи в национален аспект и за община Самоков. Коментирайки данните специалистът не пропусна да отбележи,  че  човешкият фактор и по-скоро липсата на работна ръка се усеща все по-осезаемо и оказва отрицателно влияние върху инвеститорските нагласи. В градове от мащаба на Самоков всяко седмо дете, завършащо средно образование заявява желанието си да замине в чужбина. Най-предпочитаната в национален мащаб дестинация  за учене и работа е Германия, а за Самоков –  Великобритания /24% от анкетираните/. По отношение на ученето – колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в чужбина. Основният мотив за нагласите да напуснат България за учениците с висок успех от големите градове е да продължат образованието си в чужбина, а за учениците от по-малките градове и с по-нисък успех е да си намерят работа извън страната.

Българинът не е емигрант по душа

Най-вече икономически са причините – свързани с доходите и стандарта, които учениците изтъкват като основни за тяхното намерение за промяна на местоживеенето им. Само 3% от заявилите намерение да напуснат България отговарят, че не желаят да живеят в България. 97 от 100 завършващи средно образование и имащи намерение да напуснат страната момичета и момчета изразяват желание да живеят в България, но са налице други съществени проблеми, с които младите хора се сблъскват и които не могат като че ли да бъдат решени в краткосрочна перспектива. Сред тях са намирането на работа в по-малките населени места, ниските доходи и недоброто образование.

Своята гледна точка изложиха и представителите на бизнеса. Благовестка Томова от името на хотелиерите в к.к. Боровец призова за по-голяма практическа насоченост на обучението. Към учене през целия живот прикани и Камелия Радева от Агенцията за регионално развитие на Рила. По думите й има доста голям потенциал в областта на туризма и селското стопанство, който на този етап стои нереализиран. Венета Галева – началник на Дирекция „Бюро по труда” съобщи данни, свързани с младежката безработица. 652 младежи до 29 години, което се равнява на 20.4% са без препитание. От тях 6.1% са висшистите.

„Далеч съм от мисълта, че сме свършили всичко необходимо” – заяви кметът Вл. Георгиев и представи подробно дейността на общинските дружества. На тях ще се разчита много. „В никакъв случай не са решение и никога не съм се гордял с това, че Общината е най-големият работодател, но не можеше да стоим със скръстени ръце” – добави още той. Към момента са обособени 50 парцела в т.нар. индустриална зона на Самоков. В близко бъдеще предстои да бъдат финализирани няколко бизнес проекта, които вече са в доста напреднал етап – изграждане на цех за пелети, обновяване и реконструкция на бившия хлебозавод, който отново да стане действащ. Сред останалите идеи са ферма за сьомга, екохотели със собствени биоградини и изграждане на голф игрище в землището на Горни Окол. Всичко това внася известна светлина и надежда, че предстоят и по-добри дни. Инициативите обаче няма да спрат дотук. В началото на месец  декември предстои среща, свързана с развитието на социалното предприемачество. Известно е, че в Самоков вече има общинска фирма – „Мальовица” ЕООД, в която работят трудоустроени хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close