ОбществоРегионалниСамоков

Проф. д-р инж. Д. Димитров – президент на ВУАРР: Радвам се, че Самоков става част от мрежата ни от локални центрове

Центърът за дистанционно обучение на ВУАРР се намира в хотел „Арена“

„Самоков 365“

Локален център за дистанционно обучение на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите отваря врати в Самоков. Целта е да бъдат предложени нови възможности и достъпно образование и за живеещите в малки населени места. ВУАРР е частно висше училище със седалище в гр. Пловдив. Но неговата дейност не е свързана само с този град – има филиали, локални центрове и офиси в различни региони в страната. А от това лято вече и в нашия град.

Президент на Висшето училище е проф. д-р. инж. Димитър Димитров. Той гостува в Самоков в началото на юни и заедно с екипа си се срещна с кмета Владимир Георгиев за уточняване на детайлите по реализирането и функционирането на центъра. Локалният дистанционен център за висше образование на ВУАРР се намира на 5 етаж в хотел „Арена“.

Проф. д-р инж. Димитров Димитров има богата автобиография зад гърба си, той е известен преподавател и учен, автор на проекта и учредител на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Има сериозен опит през годините в областта на строителството, мениджмънта и образованието. Проф. Димитров е бил първи заместник-министър на земеделието, председател на Национална борса за интелектуални продукти, учредител и председател на Национална федерация на кредитните кооперации и на Българския кооперативен съюз, ректор на ВУАРР. Свързаността му с нашия град датира от периода на 1985 – 1990 година, когато като инженер участва в строителството на хотел „Рила“ в Боровец. Специализирал е в САЩ и Европа в областта на университетския мениджмънт. Изнасял е лекции в Полша, Гърция, Турция и други страни. Създател на „Академия за лидери“ във ВУАРР. Носител на медали и отличия за принос към науката, образованието и културата, доктор хонорис кауза.

Разговаряме с проф. д-р инж. Димитров за дистанционния център и възможностите за висше образование на територията на Самоков.

Проф. Димитров, представете накратко Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

Тази година нашето Висше училище чества своята 28-годишнина. Разкрито е с решение на Министерския съвет през 1992 година. Към момента е най-голямото частно висше училище извън столицата и обучаваме над 5 000 студенти, които са основно от регионите и голяма част от общините, свързани с агробизнеса и туризма.

Нямаме регистрирани безработни сред 35 000 дипломирани висшисти, завършили ВУАРР, които са се реализирали в икономиката на България и Европейския съюз. Най-важното е, че при нас студентите могат едновременно да работят, да учат и да се грижат за любимите си хора. Не се откъсват от семействата си. Ние сме акредитирали, съгласно закона за висшето образование, всички форми на обучение: редовна, задочна, дистанционна и индивидуална, тъй като над 75% от студентите ни учат и работят едновременно. Кандидатстудентската кампания е в ход и можем да споделим пред обществото, че се развиваме успешно напред и нагоре.

Каква е мисията на ВУАРР?

Мисията ни е да осигурим висше образование и научно обслужване на регионите, където младежите най-често са дискриминирани по географски и социален признак и не могат да си позволят да учат в София или в чужбина. Ние осигуряваме образованието за тези млади хора. Имаме мрежа от филиали, локални центрове, офиси в регионите на страната. Към тях отскоро се присъедини и гр. Самоков. След среща с кмета на Общината г-н Владимир Георгиев разкрихме локален център в града. Когато нашите кандидат-студенти се обадят в ректората на телефон 032/ 960 360, ние веднага можем да им кажем, къде е най-близкият за тях център, офис или филиал, за да не губят време и пари. За Самоков информация могат да получат на телефон 0888 077900.

Как точно ще се осъществява обучението? 

 Ние от две десетилетия развиваме успешно дистанционна форма. Центърът за дистанционно обучение на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите предлага виртуална система за обучение, която съчетава предимствата на традиционното дистанционно обучение, европейската практика и модерните технологии.

Дистанционното обучение се развива в интернет базирана система, която позволява достъп от всяка точка на света, материалите в нея се обновяват периодично, осигурена е възможност за лична консултация, синхронна и асинхронна комуникация. Изпитите се провеждат онлайн по предварително зададени критерии, а оценяването е обективно и безпристрастно. С ползването на електронни и дистанционни форми на обучение се спестяват значителни средства, време и енергия, осигурява се ефективна обратна връзка, а обучението се превръща в активен процес.

Значителен брой студенти на висшето училище се обучават в дистанционна форма на обучение в платформата: http://www.vuarr-dist.com/. Така ще учат и студентите в Локалния център в гр. Самоков.

Важен момент от обучението е таксата. Колко струва един семестър?

Таксите за обучение са най-изгодни, не само в страната, а и в цяла Европа. Няма съмнение, че първокурсниците ще се възползват от преференциалните такси в размер от 490 лв. на семестър. В същото време разбира се, висшето училище отново ще зарадва студентите с ежегодния жребий, който се провежда с наближаването на студентския празник 8 декември. Между подаръците има лаптопи, стипендии по 1000 лева, екскурзии в чужбина, почивки на планина и на море.

Какво е характерно за по-малките общини, където младежите искат да учат, но нямат възможност?

 Специално за тях  ние сме подготвили много добри пакети. За първи път едновременно със специалността, в която учат, например „Управление на общини“, „Управление на региони“, „Туризъм“, „Финанси“, „Счетоводство“, „Банки“, „Управление на информационните системи“, „Управление на човешките ресурси“, „Икономика и управление на агробизнеса“, ние предлагаме професионална квалификация учител. Тя може да се учи паралелно с основната специалност. По този начин нашите студенти могат за 3 семестъра да получат педагогическа квалификация. Такава могат да придобият също и служители в общините, държавните и частни предприятия, които имат завършено вече образование бакалавър или магистър от който и да е университет. Цялото общество вече е свидетел на усилията на правителството, на Министерството на образованието, на Министерството на финансите рязко да се покачват заплатите на учителите, които в по-отдалечените региони липсват и за съжаление това е тенденция. Ето защо, един експерт в дадена община може да получи при нас учителска квалификация и едновременно с работата си в общината, да получава и втора заплата като учител. По същия начин е и с всички студенти, които учат при нас. Те могат да придобият и учителската квалификация и да разширят възможностите за  намиране на добре платена работа.

 Каква е акредитацията на висшето училище?

 Ние държим на нашите основни принципи: „Вяра, наука, труд“ и „Чух и забравих, видях и запомних, направих и разбрах“, а също и „Толкова теория, колкото е нужна за практиката“. Нашата институционална акредитация, е с оценка 9,03 по десетобалната система, най-високата. Важно е да подчертаем, че ние издаваме и българска, и европейска диплома.

Проф. Димитров, в заключение, какво ще пожелаете на кандидат-студентите през новата учебна година?

Който иска да стане истински професионалист, да печели добре и да се гордее с дипломата си, е добре дошъл. Но нека не вярва само на рекламите, а да пита тези, които вече учат в съответния университет.

Пожелавам на всички студенти – млади и не само, защото ние нямаме възрастови ограничения, успехи в следването. А на тези, които сега се дипломират като абитуриенти, добре дошли са да кандидатстват сега, за да си запазят студентско място в тази специалност, в която имат желание. А когато си вземат дипломата, да се запишат.

Пожелавам успех на предприемчивите, трудолюбивите и амбициозните студенти! А ние ще им помагаме с всички сили за тяхната добра подготовка и реализация.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close