ОбществоРегионалниСамоков

Проф. Десислава Минчева е носителят на тазгодишната Национална награда за живопис „Захарий Зограф“

„Самоков 365“

На церемония в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на 14 май бе връчена Националната награда за живопис „Захарий Зограф” на носителя й за 2020 г. Десислава Минчева. Проф. Минчева бе избрана от жури с председател проф. Аксиния Джурова и членове носители на престижното отличие – Станислав Памукчиев и Захари Каменов, заедно с председателя на СБХ Любен Генов, изкуствоведа Борислав Китанов, галериста Иво Масларски и кмета Владимир Георгиев. Обсъждани бяха имената на Румен Жеков, Атанас Парушев, Долорес Димлова, Васил Стоев и Десислава Минчева. След проведена дискусия комисията се обедини около номинацията на проф. Минчева.

Проф. Джурова представи пред присъстващите наградения автор. Десислава Юлий Минчева е родена 1956 г. в София. Завършва специалност „Живопис“ в Национална художествена академия в класа на акад. Светлин Русев (1981). Автор на над 35 самостоятелни изложби – у нас и в чужбина. Носител на Златен медал за рисунка на Фондация „Агаци”, Италия. Тя е професор по рисуване в НХА. Изнасяла е лекции в Париж, Мексико, Барселона, Милано, Сиан, Ханджоу. Живее и работи в София.

Наградата бе връчена от градоначалника Георгиев. Съобразно определения статут тя е грамота, статуетка, изработена от скулптура Георги Чапкънов и парична премия от 4 хил. лв. Половината от премията се осигурява от община Самоков, а в другата с равни дялове участват Съюза на българските художници и Сдружение с идеална цел “Захари Стоянов”. На финала носителката на наградата и гостите поднесоха цветя на паметника на Захарий Зограф в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close