Бизнес

Професионална гимназия по туризъм – гр. Самоков спец. „Организация на туризма и свободното време”

1В Професионална гимназия по туризъм – гр.Самоков се изучава специалност „Организация на туризма и свободното време”, която е към професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време” с професия „Организатор на туристическа агентска дейност”.

Туризмът е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. България има с какво да очарова чужденците, а българинът е все по-въодушевен от свободата да пътува и от възможността за реален досег с чуждите бит и култура. Тази динамична ситуация поражда през последните години голям дефицит на квалифицирани кадри – добре познаващи нормативната база, езиково и компютърно подготвени, общителни и позитивни.

Днес браншовите организации в сектора обявяват липсата на кадри като проблем № 1 за успешното развитие на туристическия бизнес. В последните години се наблюдава остър недостиг на кадри през цялата година и в града ни, както и в к.к. Боровец. Налага се да се привличат хора от столицата и от други градове на страната.

Обучението по специалността „Организация на туризма и свободното време” осигурява сериозна подготовка в областта на хотелиерството и ресторантьорството, допълнителните туристически дейности, разработване на маршрути и организиране на пътувания, организиране на различни анимации в сферата на туризма, в областта на икономиката и мениджмънта. По време на провеждане на учебната и производствена практика се създава неформална среда, в която има по-голяма възможност да се насърчават младите хора в добрите начинания и да се възпитава креативност и новаторство. Част от практиките се провеждат в хотели, ресторанти и туристически агенции в к.к. Боровец и гр.Самоков в реална работна атмосфера. Организират се и се провеждат пътувания до различни дестинации с посещения и беседи. Младежите се запознават отблизо с дейността на  туроператори като „АСТРАЛ Холидейз”- водещ туроператор в България с мрежа от 20 офиса в страната, на летище София, на Народното събрание. Вкусват усещането да се движиш през невероятната природа, очарованието на   Боянската църква и  Рилския манастир – включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, усещат романтиката и загадъчността на старинен Пловдив. По време на пътуването  влизат в ролята на екскурзоводи и изнасят беседи на български и чужд език, както и се забавляват невероятно с различни анимации.

Ние ще ви провокираме да мислите творчески, да бъдете самостоятелни, мобилни и креативни!

Ще ви запознаваме с иновациите на основата на традициите.

Ще получите сериозна подготовка по два чужди езика, както и стабилна компютърна грамотност, отлична подготовка по всички общообразователни предмети, водеща до успеваемост за кандидатстващите във всички висши учебни заведения.

Ще ви научим да бъдете гъвкави с онези компетенции и практически умения, които да ви създадат самочувствието на истински професионалисти!

 

ПГ по туризъм-гр.Самоков

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close