Седмицата

Противопожарната обстановка е спокойна

pojarОсновните причини за възникването на пожари са повишаването на дневните температури и благоприятните условия за работа в личните стопанства и полските имоти, но за района на самоковско опасност няма, въпреки че сезонът на пожарите е в разгара си. 190 са пожарите, които са констатирани в България от началото на годината. Умишлени или не – отговорът е загадка, но щетите от тях са видими за всички.

В самоковския регион положението с пожарите е сравнително спокойно. Затова спомогна падналият дъжд в събота. Излизанията на пожарната кола са били неколкократни през седмицата.

Най-често пожарите в областта са заради запалени сухи треви, сметища или крайградски площи. Случаите на запалени стърнища все още не са констатирани. Напомняме на всички земеделци, че при запалени обработваеми площи (стърнища, ниви), по които се изплащат субсидии, има наложена забрана от Министерството на земеделието и храните за тяхното запалване. При нарушаване на закона, субсидии не се изплащат за обработването на площите.

Горски масиви все още не са опожарявани. Предупреждаваме, че глобите за умишлено запален пожар варират от 200 до 5000 лева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close