Слайд категория

ПРОТИВОГРИПНА ИМУНИЗАЦИЯ. ВРЕМЕ Е!

imunizaciqС настъпването на есенно-зимния сезон зачестяват оплакванията сред населението от общо неразположение, хрема, кашлица, болки в гърлото с или без повишена телесна температура. Обикновено хората при такива инфекции не търсят медицинска помощ поради лекото им протичане – това са т.н. остри респираторни заболявания (ОРЗ), предизвикани също от вируси, различни от грипните.

Според здравните експерти през месеците октомври, ноември, декември се очаква да се “сблъскаме” с повишена заболяемост от ОРЗ.

Грипният вирус коренно се различава от другите респираторни вируси – и като тежест на заболяването, което предизвиква, и като опасност от развитие на усложнения. Грипът е сериозно заболяване, обикновено интоксикацията при него е по-силно изразенаи се налага болните да останат 4-5 дни в къщи.

Лицата, които са изложени на най-висок риск от усложнения са:

– деца под две годишна възраст;

– хората над 65 години;

лица с хронични заболявания (диабет, сърдечна, бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания, астма и др.);

– бременни жени;

– имуносупресирани лица.

Ако се базираме на статистиката, грипът би могъл да се очаква най-вероятно към края на януари-февруари 2014 г., тъй като в над 90% от случаите това е времето, в което грипната вълна достига Балканския полуостров и България.

Това, което вече е ясно, са щамовете, срещу които ще ни защитават новите грипни ваксини. Ваксините съдържат, както е обичайно, защита от три грипни щама. Очаква се водещ щам тази година да е АКалифорния /7/2009, Н1N1известен като Свински грип – той вече трета година продължава да циркулира сред населението в Европа и целия свят. Ще има паралелна циркулация и на А Виктория/361/2011,Н3N2, който не е нов за хората в европейските страни. Третият е В Масачузетс /2/2012 – той е нов – населението в Северното полукълбо няма имунитет към него, затова и той ще има потенциал да създаде епидемия.

Няма никакво съмнение по отношение на необходимостта от противогрипните ваксини, но има значение за коя група от населението става въпрос. Ако за един млад организъм, с добър имунен статус, не е толкова опасно да прекара грипно заболяване, то при възрастните хора не е така, особено при тези с хронични заболявания, може да се очакват усложнения.

Всяка година в света от грип заболяват около 300 млн. души и около 200-300 000 умират от неговите усложнения. В Европа през последната грипна вълна са починали около 40 000 болни, като от тях 95% са били възрастни хора с придружаващи (хронични) заболявания.

В някои европейски страни, например Холандия, Испания, Великобритания обхващаемостта с противогрипна ваксина на рисковото население (хората над 65 г.) е достигнала и надминала 80%.

Ползата от противогрипните ваксини е доказана и поради тази причина всички развити страни широко ги препоръчват и прилагат.

Ваксините срещу грип са безопасни и ефективни:

– те отговарят на Европейските изисквания за ефикасност и на препоръките на СЗО за състав и качество на ваксините за Северното полукълбо;

противогрипните ваксини няма да ви разболеят, защото съдържат само инактивирани вирусни частици. Тяхната задача е да поддържат организма в готовност да посрещне успешно заплахата от истинските вируси;

– ваксините са с добра поносимост – най-често срещаната нежелана реакция е леко зачервяване на мястото на убождането.

– не съдържат консерванти и добавки.

Ваксинирането е най-ефективната защита за предпазване от грип и неговите усложнения!

                                                                                        Отдел “ПЕК”

                                                                       РЗИ – Софийска област

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close