Регионални

Протест срещу мигрантите се организира в Самоков на 9 октомври

Анна Манова

kazarmaПрез последните няколко дни едно събитие в социалната мрежа, активизира много коментари, намери свои поддръжници и съответно опоненти. Става въпрос за „Не на мигрантите в Самоков!” Причината за създаването на тази група е достигнала неофициална информация за евентуално настаняване на мигранти на територията на общината. И съответно на извършени огледи на няколко обекта в града, село Гуцал и село Говедарци. Подобни слухове се появяват за пореден път. Като опасенията са, че могат да се превърнат в реалност, предвид сложната ситуация и непрекъснатите набези по границите. Едни от най-тиражираните места за настаняване евентуално в града са сградите на бившите поделения. В Самоков те са две и от няколко години дейността им е преустановена. Инициативата е определена за 9 октомври от 11:00 часа на площада в града.

Основна действаща фигура в инициирането на протестни действия срещу настаняването на мигранти е Рени Мутафчийска, заедно с няколко свои съмишленици. „Провокирана съм за този протест от информация, която достигна до мен за оглед на няколко сгради в Община Самоков за настаняване на мигранти. Става въпрос за двете бивши поделения в града. Като дори е установено, че долното е годно за настаняване. Когато разбрах това се притесних много силно, защото ежедневно ставаме свидетели на ситуацията в Западна Европа. И вярвам ще се съгласите, че никой от нас не би искал това да се случва в родния му дом. Смятам че е крайно време да се изрази гласно гражданска позиция по този въпрос. Силно се надявам информацията, която имам да е само слух. Но реално двете поделения са на военните, те може да са на територията на общината, но не са общински, така че решенията може би не се взимат на местно ниво как да бъдат експлоатирани. Силно се надявам да се съберат хора. Силно вярвам в българите, не само в самоковци, много силно се надявам у нас да е останала капка съпротивителна сила”, обясни пред в. „Самоков 365” Рени Мутафчийска.

До този момент в събитието са се отбелязали като желаещи да присъстват над 500 човека. От 4 октомври е пусната и подписка в електронен вид пак срещу настаняването на мигранти в Самоков, в която са се подписали до сега около 360 души/можете да я откриете на peticia.com/.

Местното ръководство, в лицето на кмета на Самоков Владимир Георгиев, на среща с медиите, обясни, че никой до този момент, като институция не го е потърсил във връзка с настаняването на мигранти на територията на града. Той обясни, че според него е редно първо да бъде уведомен за подобни действия, за сега информацията му е от това, което публикуват и тиражират медиите. Въпреки това той е помолил за съдействие народните представители от София област Корнелия Нинова и Радослав Стоичев за повече яснота по темата. Питането беше направено от парламентарната трибуна от Корнелия Нинова и депозирано писмено до министър Румяна Бъчварова.

Според министър Бъчварова общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят: „Има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата”, обясни тя пред медии. По думите на вътрешния министър това не е заселване.

Такъв протест за първи път се организира в Самоков. Той ще бъде на 9 октомври от 11:00 часа на площада в града.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close