Регионални

Протест в бели престилки – не за пари, а за правила

Самоков също се включи

Анелия Балабанова

20160330_094244Протести в бяло белязаха седмицата. Готвените промени от страна на Здравното министерство, които трябва да влязат в сила от 1-ви април предизвикаха вълна от недоволство сред общопрактикуващите лекари. В понеделник медици от няколко области преустановиха своята дейност, а пациентите бяха обслужвани единствено от дежурни кабинети. В следващите дни към протестиращите джипита се присъединиха други техни колеги – от Перник, Сливен, Смолян, Пазарджик и Ловеч. Самоковските лекари също ги подкрепиха на 100% и в сряда кабинетите им останаха със затворени врати. Функционираше единствено 28-ми кабинет, който приемаше острите и неотложни случаи. „Настъпи пълен нормативен хаос и ние реално незнаем как ще се работи след 1-ви април. Дори д-р К.Ковачка, която е член на Здравната комисия не е наясно  ” – коментира д-р Роза Митрева – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – София област и член на Управителния съвет на Националното сдружение.

Притесненията са по няколко линии, но основните са свързани с увеличаване на административната работа, която ограничава времето за диагностика и лечение на пациентите. Засяга се най-вече идеята за т.нар. електронна автентификация или както доби популярност пръстов отпечатък, с който ще става достъпът до здравни услуги. Отделно от това самоковските общопрактикуващи лекари изтъкнаха и проблема със здравно неосигурените лица, който също стои нерешен вече доста години. Говори се за увеличаване на профилактичните прегледи, но по думите им няма достатъчен ресурс, с който те да бъдат обезпечени. Другото разминаване е свързано с направленията и усещането, че те не достигат. Въпросът е каква е причината, а топката вероятно ще бъде хвърлена към здравния министър Петър Москов.

Медиците единодушно се обединиха около тезата, че не става въпрос за пари. Липсва диалог с институциите, което рефлектира върху тяхната работа, респективно върху обслужването на пациентите. Максималното време, предвидено за преглед е 15 минути. Тази своеобразна фиксирана рамка провокира размисли за качеството на лечението от една страна и от друга  – какво става с болните, когато броят им надвишава 32 и те не могат да бъдат обслужени в рамките на работния ден.  Самоковските общопрактикуващи лекари протестираха и в четвъртък в очакване на развръзка, която да е адекватна на ситуацията.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close