Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Протести затварят пътищата Самоков – Дупница и Радуил – Боровец на 9 септември /ОБНОВЕНА/

„Самоков 365”

Протести затварят пътищата Самоков – Дупница и Радуил – Боровец на 9 септември. Причината е лошото състояние на двете пътни артерии. От години не се взимат сериозни мерки, освен временното изкърпване на дупки,  за да се избегнат произшествия по тях. Единственото, което се случва, и на което самоковци са се наслушали, са празните обещания.

Инициативен комитет Самоков се подготвя за нов протест, който ще се проведе на 9 септември, а сборен пункт отново ще бъде паркингът пред зала “Арена” – Самоков. Според организаторите търпението на гражданите в Самоков е изчерпано, а Агенция „Пътна инфраструктура” се мята в процедурни хватки, с цел забавянето  рехабилитацията на силно амортизирания  път Самоков – Клисура – Дупница за следващата година.

Ето какво написаха организаторите в социалните мрежи в събитието с име: “Протест срещу трагичното състояние на пътищата в Община Самоков”:

„Скъпи съграждани, само преди дни станахме свидетели на ужасна трагедия в Искърското дефиле, на нов път, на който загинаха 17 души! Разбира се, ще обвинят водача за трагедията, но всички знаем, че пътищата ни дори и ремонтирани не са безопасни. Всички наши изходни артерии на града са в лошо, а някои дори в плачевно. Примери са пътищата Самоков – Дупница и Боровец – Радуил. Пътят за София също не е това, което трябва да бъде. Време е отново да напомним, че не сме се примирили и не сме забравили. Време е да излеем гнева си за неспазените обещания и да отстояваме позицията си докрай. Време е да затваряме пътища, за да ни чуят! Призоваваме Община Самоков да окаже пълно съдействие по провеждането на събитието. Ще ви очакваме на 9 септември със сборен пункт паркингът на зала „Арена”, в 13:00 часа! Повече подробности в групата и тук на събитието”.

Този протест е в следствие на предходен, който се състоя в края на май, през 2017 година. Тогава самоковци проведоха шествие в отсечката Самоков – Клисура, като се движиха с около 30 километра в час и така затрудниха сериозно движението по натовареният път. Веднага след протеста АПИ инициира среща с организаторите, като се ангажира със задвижване на процедура за откриване на обществена поръчка. Такава процедура бе открита, с две обособени позиции:

Обособена позиция 1: Лот 27 Път IІ-62 Дупница – Клисура от км 42+263,20 до км 59+071,66, с обща дължина 16,808 км, област Кюстендил. Индикативна стойност: 9 284 980 лв. без ДДС;

Обособена позиция 2: Лот 28 Път IІ-62 Клисура – Самоков от км 62+922 до км 78+633, с обща дължина 15,711 км, област София. Индикативна стойност: 12 998 292 лв. без ДДС.

При откриването на процедурата, същата беше обжалвана, което отложи старта й с три месеца. Жалбата беше отхвърлена и процедурата стартира наново, но до ден днешен все още няма избран изпълнител и не е ясно кога ще бъде избран такъв, както и началото на ремонтните дейности. Пътят продължава да се руши, а самоковци вече са на ръба на търпението.

Това накара ИК Самоков отново да призове хората да излязат и да затворят неврологичния участък Самоков – Клисура – Дупница.

Начинът на провеждане все още се уточнява, като най-вероятен вариант е автошествие до село Клисура и блокиране на пътя в района на селото.

На същата дата ще бъде затворен й пътят в посока Радуил – Боровец. Той е от републиканско значение и по него ежедневно пътуват множество хора, които посещават курорта Боровец, както и  жителите. По него минава и основната автобусна линия Пловдив – Благоевград, която е основна и свързваща хората от селото със Самоков, Пловдив и Благоевград. Този пътен участък не е ремонтиран повече от 15 години и е страшно амортизиран. По протежението му, което е около 10 км., има няколко стари свлачища и едно новообразувано. През есенния и зимния сезон в този край често падат мъгли, което затруднява допълнително видимостта и прави пътя двойно по-опасен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close