ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Протестиращи затвориха за над час пътя за Дупница при село Клисура, апелират за незабавен ремонт

Анна Манова

Множество самоковци излязоха на протест срещу лошото състояние на пътя Самоков – Дупница тази неделя /9 септември/. Протестиращите се събраха около 13:00 часа на паркинга на зала „Арена”, за да изразят гласно своето негативно мнение по отношение на отлагането на дългоочаквания ремонт на пътния участък. Инициатори на протестните действия бяха Илиян Чалгънов и Рени Мутафчийска, които са част от Инициативен комитет – Самоков.

Сред присъстващите и подкрепящ излезлите на протест самоковци беше познатият телевизионен водещ Иво Танев. Той се превърна в лице на протеста. Танев е свързан със самоковския край, има къща в село Рельово. Самият той подчерта, че съвсем наскоро й неговото семейство се е разминало на косъм от сериозен пътен инцидент по същия път.

Шествието стартира след 13:20 часа в посока село Клисура. Над 100 автомобила се отправиха в колона към самоковското село. На центъра на Клисура пътят беше затворен в продължение на час и половина.

„Направи здрав път, спаси живот”, „Парите ни потъват в дупки”, „Не искаме Самоков да бъде Своге 2!”, „Имаме право на безопасни пътища”, бяха само част от лозунгите, които се чуха на протеста. Те бяха изписани и на винили. За никой не е тайна, че пътят Самоков – Дупница е осеян с дупки, а трафикът по него е много натоварен, което създава сериозни предпоставки за произшествия. Това не е първи подобен протест от страна на самоковци, които и този път апелираха Агенция „Пътна инфраструктура” да предприеме необходимите мерки и да започне дългоочаквания ремонт.

„Искаме тези, от които зависи ремонтирането на пътя да си свършат работата незабавно. Не ни интересуват вече никакви тръжни процедури и ревизии за такива. Част от войната по пътищата е от тази срамна инфраструктура. Нека не се превръщаме във второ Своге тук. Стига! Това не е нормално! Моят призив към всички вас е ако не се вземат мерки за този опасен път никой да не си плаща за винетки. И на мястото на винетката да сложим надпис: „Нашият път не става за винетка!”, каза пред протестиращите Иво Танев. След това той прикани протестиращите да се обединят в едно хубаво българско хоро. Под звуците на народната музика се изви хоро на пътя на центъра на село Клисура.

„Благодаря на всички, които се отзовахте и сте тук – на Община Самоков, която допринесе за организацията, на Сдружение „Боровец 1992”, на кмета на Драгушиново, на излезлите хора от село Клисура”, каза Илиян Чалгънов, който е в основата на организацията на протеста.  По думите му пътят е станал още по-натоварен в сравнение с миналата година и по-опасен. Необходими са спешни мерки за да се избегнат сериозни инциденти. За да подкрепят протестните действия бяха дошли кметът на Самоков Владимир Георгиев и кметът на село Клисура Елена Симонова.

„Бяхме писали писма до институциите, поканихме министри, депутати, представители на АПИ, за съжаление никои от тях не ни уважи, което показва като цяло отношението към всички нас”, споделиха Мутафчийска и Чалгънов. Протестните действия приключиха към 15:30 часа, когато пътят беше отворен и голямата колона от събрали се автомобили можеше да премине.

По-рано през деня радуилци също протестираха срещу безобразното състояние на пътя за Радуил и новопоявилите се свлачища. Апелираха АПИ да си свърши работата. И двата пътни участъка – за Дупница и Радуил, не са ремонтирани в продължение на години, а са едни от най-натоварените в Общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close