ОбществоРегионални

Пролетта идва с очакване за ремонти на основните пътища около Самоков

Самоков 365

Много шум се вдига около винетките в населените места с минимални отстояния, за които трябва да се заплаща такса. Такива има доста и в района на Самоков. Преди дни ви запознахме с официалното искане и настояване от кметовете на Продановци и Райово да не се заплащат винетки в участъка от табелата на селото до бензиностанция Лукойл. Това би довело до отстраняването на една явна несправедливост. В отговор от  Агенция „Пътна инфраструктура“ поясниха, че до момента няма постъпило искане от община Самоков за освобождаване от винетна такса на участъци от републиканската пътна мрежа.

Другата гореща тема е състоянието на пътищата в района. Шофьори и пътници очакват с нетърпение да приключи ремонта на трасето Самоков-Дупница в участъците Дупница – Клисура и Клисура – Самоков. Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ като инвестицията е за над 26 млн. лв. с ДДС. На второкласния път се изпълняват ремонтни дейности, които са съобразени с атмосферните условия – работи се по отводнителната система на пътя. „След края на зимния сезон предстои полагане на асфалтовите пластове, хоризонталната маркировка, монтирането на мантинели и пътни знаци. Срокът за завършване на ремонтните дейности по довор е до края на юли” – информират от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Проблеми има на доста други места. Един от примерите е Боровец-Радуил, Долна баня и Костенец. Преди зимата в района беше извършено укрепване на появилите се свлачища и срутища. В края на 2019 г. АПИ сключи договор за укрепване на 6 участъка от второкласния път II-82 между Радуил и Боровец. Те ще бъдат възстановени по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за проучвателно-проектантски и строително-възстановителни работи на 74 свлачища и срутища по републиканската пътна мрежа. За път II-82 Костенец – Самоков – София, в който попадат участъците Боровец – Радуил и Долна баня – Костенец, е изготвен технически проект за основен ремонт.  За третокласния път III-822 Самоков – Ихтиман в момента се извършва проектиране. Въз основа на готовите проекти ще се определят строителните дейности, които трябва да се изпълнят и тяхната индикативна стойност. Ясно е, че първите пролетни дни ще дойдат с очакване за ремонти на основните пътища около Самоков – изкърпване на дупки в някои участъци и цялостно обновяване на други. Въпросът е дали все пак ще се случат и кога.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close