ОбществоРегионални

Проект на СНЦ „Довери ми се” ще подпомага родители на деца с увреждания

Самоков 365

След известна пауза СНЦ „Довери ми се” дава рестарт на дейността си с нов проект „Център за родителска информация и ресурси”. Целта е да се повиши организционния капацитет на СНЦ „Довери ми се”, като родителска организация на лица с интелектуални затруднения .

Поради уникалните нужди на децата и лицата със значителни интелектуални затруднения, родителите им имат повишена нужда от подкрепа, която се базира на реален опит споделен от родители-експерти от опит, обучени да оказват адекватна помощ и подкрепа на нуждаещи се семейства със сходни проблеми. Включването на родители на деца и младежи с увреждания, в процеса на привличане на други родители за предоставяне на подкрепа като родители, експерти от опит ще допринесе за подобряване на само ефективността и благосъстоянието на родителите. От друга страна родителите имат потребност по- добре да разбират състоянието на своите деца и в трудни моменти да оказват адекватна помощ на други родители със сходни проблеми.

„Да си родител на дете с увреждане или дете със специални образователни потребности може да се превърне в стресиращо преживяване, когато не можеш нужната информация, съвет или подкрепа” – категорични са специалистите. Именно затова разработването на модел на услугата родител, експерт от опит на местно ниво ще допринесе за изграждане на механизъм за справяне със сложни взаимодействия в семействата, в които се отглеждат деца и лица с увреждания и активно да се преодоляват психологическите бариери, породени от приемането на проблема. Проектът е все още в начален етап на стартиране, съобщи Димитрина Миленкова. Предвидени са три обучения и еднодневен хепънинг, които трябва да станат факт до есента.

 

 

Top of Form

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close