Обща категорияСамоковСъбития

Проект е-VET разкрива нови хоризонти пред професионалното образование и обучение

Анелия Балабанова

12584189_10205990287137348_1673593429_nВ края на 2014 г. Център за професионално обучение към „Лондон Колидж Дъблин” стартира изпълнението на проект, финансиране с подкрепата на Европейската комисия, в рамките на програмата „Еразъм плюс”. Инициативата е насочена към навлизането на „Английския език в професионалното образование и обучение” /e-VET/.

Неговата реализация са обхваща училища и институции за професионално обучение от шест държави – Турция, Чехия, Италия, Испания, Гърция и България. В тази връзка беше и проведената в края на миналата седмица четвърта среща по проекта. Патрик Смитьойс -холандски гражданин, който живее и развива бизнес в България повече от 10 години, сподели своя опит  и проблемите, свързани с обучението по професионалния английски език. Вече сме имали възможност чрез страниците на вестника да ви разкажем за някои от неговите идеи и намерения. Една от тях е първото компютърното училище „Прозорец към света”, което отвори врати в Самоков през месец март 2015 г. Благотворителната инициатива и обучението на хора, проявяващи интерес към компютрите и програмирането се осъществява изцяло със собствени средства на семейство Смитьойс. В срещата премина под знака на многобройни разговори и дискусии, свързани с подобряване качеството на професионалното обучение.

Участие в срещата взе и Стефан Стоименов  – ученик от компютърното училище „Прозорци към света”, който сподели мнението си за качеството на професионалното образование и обучение, и по-специално обучението по професионален английски език. Според него трябва да се осъвременява периодично учебната програма по езиковите учебни дисциплини, така че да се даде възможност за адекватна професионална подготовка. Учениците и учителите от компютърното училище „Прозорци към света” ще са първите, които ще се възползват от резултатите от проекта e-VET. Ръководството на ЦПО към „Лондон Колидж Дъблин” ще осъществи благотворителна инициатива, като дари част от книгите е-VET.

Участниците в проекта искрено вярват, че реализирайки предвидените дейности ще помогнат за подобряване качеството на обучението в сферата на професионалното образование. От резултатите на проекта е-VET  и добрите практики прилагани в Европа, свързани с обучението по професионален английски език, ще могат да се възползват всички ученици, учители и институции от сферата на професионалното образование,както и представителите на пазара на труда.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close