Седмицата

Проект върна 30 деца отново в училище

Proekt 2На 19-ти септември 2013 г. се състоя финалната среща по проект „Да върнем децата в училище”. Припомняме, че той се изпълняваше от Фондация „Партньори – България” в партньорство с ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

В подготвителната фаза на проекта бяха идентифицирани отпаднали ученици от ромската общност в град Самоков и мотивирани да се включат в наваксващо обучение чрез провеждане на кампания и консултации в домовете на техните семейства. Екипът по проекта изготви методика за последваща подкрепа на отпадналите от обучение момичета и момчета, която предоставя цялостен модел за идентифициране, обучение и реинтегриране в системата на българското образование. Допълнително беше проведено качествено изследване и изготвен анализ на мотивите.

В същинската фаза на проекта с наваксващо обучение бяха подкрепени близо 40 деца от ромската общност в Самоков, отпаднали от училище, техните родители и учители. В продължение на 6 месеца екип от специалисти работи с три групи ученици – в начална училищна възраст, в прогимназиален етап и млади майки. Посредством своето педагогическо майсторство и умения за интерактивно обучение, педагозите подпомогнаха децата в тяхната подготовка и 30 от тях са записани в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, от новата 2013/2014 г. След връщането на децата в училище, работата с тях ще бъде насочена към адаптирането им в новата среда и консултиране при подготовката на урочните занимания.

За да се гарантира тяхнатапо-плавната адаптация в училищна среда, екипът по проекта (Милка Кощрова координатор, Славея Петрунова – преподавател по БЕЛ, Елена Дамянова – математика, Живка Генадиева начален учител) работи с техните родители и учители, които преминаха серия обучения. Учителите от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се запознаха и обсъдиха различни методи и техники за ефективна педагогическа работа в мултиетническа среда, а родители разшириха познанията и уменията си за оказване на подкрепа на децата, отпаднали от училище. За да се стигне до тези резултати, е направено проучване сред 297 деца. 100 от тях никога не са посещавали училище, а останалите са отпаднали.

Това е изключително разпространен феномен, към който трябва да се подхожда комплексно” – категорична беше Вероника Козарева – ръководител на проекта. Стъпката към това са строги правила срещу трудовата експлоатация на малолетните, подобряване на икономическото състояние и по-голяма ангажираност от страна на родителите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close