Самоков

Проект възражда позабравения облик на „Ридо”

Анелия Балабанова

%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%be

„Ридо” – едно от емблематичните за Самоков места ще се сдобие с нова визия в рамките на предвидения проект за паркоустрояване и благоустрояване, който предстои да бъде реализиран. В края на миналата седмица се проведе обществено обсъждане, чиято цел беше да се набележат обектите, които трябва да бъдат съживени и реконструирани като същевременно се изключат от обхвата на горските и земеделски територии. Това ще позволи изработването на инвестиционни проекти и издаването на разрешения за строеж, което е едно от важните условия при кандидатстването по програми с външно финансиране, поясни главният архитект на Община Самоков Надежда Клинчева.

Предвижданията на самия план са възстановяване на съществуващите в момента алеи и на паркинга, разположен в началото на лесопарка. Осъществяването на проектната разработка ще вдъхне нов живот на двете ски писти и на стадиона, където е предвидено изграждане на малки дървени трибуни, поставяне на врати и ново озеленяване на терена. Като допълнение на спортната композиция ще бъде атрактивният байк парк, разположен в непосредствена близост до стадиона. Съществуващият ролбан, който в миналото се е използвал доста също ще бъде действащ. В разработката е включен и идейният проект за възстановяване на пътеката на здравето, около която ще бъдат разположени различни спортни уреди на открито. Това мина за обсъждане на сесия на Общинския съвет.  Крайната точка на тази екопътека е чешмата, която също ще бъде ремонтирана. Ще има обособени места за отдих, както и детски кътове.

В отговор на това какво предстои оттук нататък, арх. Клинчева информира, че обявяването на проекта като приоритетен, с първостепенно значение за Общината е улеснило процедурата в Министерството на земеделието и след провеждането на общественото обсъждане предстои одобрение от Общинския съвет на предвидените дейности. Целта е с изработения идеен проект крайградският лесопарк да придобие завършен композиционен вид без да му се нарушава основното му предназначение, а да осигурява условия за отдих в природосъбразна среда. Проектът цели да бъде полезен както за развитието на туризма, така и за местното население при рационалното използване на рекреационния им потенциал и опазване на красотата на ландшафта.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close