Регионални

Продължава ремонтната дейност около Байракли джамия

„Самоков 365”

Продължава третият етап от ремонтната дейност на площадното пространство около Байракли джамия. Това се случва в рамките на изпълнението на проект за паркоустройство и благоустройство на почти цялата централна градска част.

Реконструкцията обхваща терена между Ларгото и пред козела, като там ще бъдат поставени нови настилки и оформени зелени площи. Изпълнител е фирма „Колхида”, като работата по проекта продължи веднага след старта на строителния сезон. На този етап са направени алеите и пешеходните зони, рампата за лица с увреждания и майки с колички, както и стълбищното пространство. Работи се по оформянето на зелените площи и пространствата около дърветата. Поставят се настилки върху пешеходните алеи. Камъните, който в момента са на една голяма купчина се охраняват и ще бъдат използвани, за да се придобие един по-естествен и завършен вид на пространството.

Основната идея е след приключването на зоната около джамията да се направи един естествен преход с пространството между козела и Ларгото. Оказва се, че част от намиращите се в близост търговски обекти и кафенета са частна собственост, което ще забави процеса на облагородяване. Но поне ще се работи в посока на уеднаквяване на самата площ и заведения. Постигната е договореност с Българския спортен тотализатор да изместят пункта си, като общината ще им предостави друго място за позиционирането му. В този район ще бъде поставен и Паметник на опълченците, който се проектира в момента.

Освен пълна промяна на облика в централна градска част, благоустрояването на пространството между Ларгото и Байракли джамия включва и засаждането на 700 фиданки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close