Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Продължава възстановяването на обектите, засегнати от наводненията в Самоков и селата

Ремонтно – възстановителните дейности ще се извършат със средства, отпуснати от държавния бюджет по линия на бедствия и аварии. Ще бъде възложена обществена поръчка. Община Самоков, след наводнението от юли 2017 представи пред междуведомствената комисия искане за възстановяване на 42 пострадали обекта. Списъкът с одобрените е разделен по три обособени позиции.

Първата включва обекти на територията на град Самоков – възстановяване на мостовете на река Боклуджа, отстраняване на пораженията по стената на коритото, дървените мостчета в парка Лаго, коритото на река Бистрица, подпорната стена в парк Ридо и корекция на Гръчко дере.

Втората позиция е за извършване на ремонтни дейности в селата Шипочане и Широки дол, и възстановяване на пътни настилки в Боровец. В двете села ще бъдат отремонтирани мостове, пострадали от наводненията, ремонт на улични настилки.

Последната позиция обхваща обекти в селата Бели Искър, Горни Окол, Мала Църква и Продановци. Основно в тези села са заложени дейности по изграждане на отводнителни системи, както и възстановяване на улични и тротоарни настилки.

Документи за участване в процедурата ще се приемат до 13 септември. Комисията за избор на изпълнител ще заседава на 14 септември.

По линия на бедствия и аварии Община Самоков, със собствени средства, финансира аварийно-възстановителни дейности по места. Беше почистено коритото на реката в село Ковачевци, оформени бяха и отнесените от наводнението черни пътища, които осигуряват достъп до къщите. Възстановени са и част от отнесените мостове, а на тези, на които е пострадала конструкцията е извършен ремонт. В селото приключи и предвидения за тази година текущ ремонт на улици. В Рельово също бяха извършени аварийно възстановителни дейности, чрез които се цели и превенция. Направени бяха отводнителни канавки, а там където са разрушени е извършен ремонт. Възстановени са и част от полските пътища. Приключи предвиденото за тази година асфалтиране на улици в селото. Предстои реализиране на предвидените благоустройствени мероприятия за оформяне на входа на Рельово.

По линия на бедствия и аварии, аварийно-възстановителни дейности, финансирани от общинския бюджет ще се реализират и в селата Алино и Злокучане.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close