ОбществоРегионални

Продължават драконовските мерки спрямо разпространението на коронавируса

Анелия Балабанова

Поредно заседание проведе кризисният щаб към Община Самоков. „Обстановката е спокойна” – информира председателят д-р К. Ковачка като съобщи, че сред болничния персонал няма такива, които да са излезли в болничен отпуск с изключение на един случай. Дейността в отделенията продължава с изключение на ТЕЛК-а, която временно преустановява работа до 1-ви април вкл. Пациентите, на които им предстои освидетелстване в периода ще бъдат информирани за новите дати за явяване пред ТЕЛК. Срокът на вече издадените решения ще бъде продължен до края на месец май. Целта е да не се позволява струпването на хора на едно място. Забелязва се намаляване на потока в болницата отбеляза управителят д-р К. Ковачка.

Четирима специалисти от ЦСПМ-Самоков са под карантина, тъй като са били в Италия. „Това е една работна смяна, но сме направили организация и се справяме” – отбеляза д-р Ивалина Трендафилова. Ограниченията спрямо разпространението на заразата продължават. Това, което със сигурност би облекчило работата е въвеждането на бързи тестове за диагностика на грип /остри респираторни заболявания/ и COVID 19. Те не са 100% точни, но са ориентировъчни, най-вече за хората, които работят, отбеляза д-р Ковачка. Предстои изпращането на медицински сестри на ГКПП Калотина. 50% ще бъдат от учебните заведения, а останалите от болницата. Те ще бъдат на 24-часови дежурства от 23 до 26-ти март. За периода на ангажираност ще им бъдат подсигурени командировъчни и пакети с храна от болницата. Групата включва регистратор, медицинска сестра и санитарен инспектор от РЗИ.

24 човека в момента са под карантина. Именно отбелязването им породи най-широка дискусия. Секретарят Ангелина Вангелова поиска те да бъдат официално предупреждавани за доброволната изолация, на която подлежат. Например с предупредителни протоколи. Началникът на РУ-Самоков Васил Попов репликира, че това няма как да стане заради риска, на който биха били изложени полицейските служители. Обмислят се адекватни насоки за действие, включително и поставяне на информационни табели по домовете.

Повсеместните драконовски мерки парализираха обществено-икономическия живот в страната. Доведоха и до преждевременен край на зимния сезон. Заведенията в Боровец останаха затворени, а от днес вече не работят и лифтовите съоръжения. Общо 2 693 са били посетителите при обявяването на извънредното положение и едва 150 след последните трансфери в събота и неделя. Общинска администрация не може да преустанови работата си, заяви кметът Вл. Георгиев като подчерта, че са предприети всички действия  за гарантиране здравето и сигурността на служителите. Част от тях са в отпуск, а спрямо работните места на останалите са засилени санитарно-хигиенните мерки. Всички присъстващи поискаха на следващата среща да присъства и представител на РЗИ, чийто ангажимент е справянето със заразата.

Related Articles

One Comment

  1. Хигиената е една от най-важните мерки. Докато почистването на домовете и поддържането на лична хигиена е персонална отговорност, то за гражданите е невъзможно почистването на уличните платна!
    Ето защо,общинските служби следва да осигурят спешно и стриктно /не както през минали периоди/ почистване на улици и тротоари. От разпръснатите пясък, натрупалите се непочистени листа и други боклуци по улици и тротоари се вдига прах и така поглъщаме прахови частици, премесени с какви ли не вируси ..!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close