ОбществоРегионални

Продановци и Райово на бунт срещу винетките до Самоков

Самоков 365

След протестите в София, напрежението срещу винетките се пренесе в още райони на сраната. Идентични случаи като този със селата около София бяха регистрирани и на други места – оксоло Пловдив, Варна и други. Самоков не остава далеч от тези проблеми, а примерът е с отсечката от бензиностанция „Лукойл” до табелата за селото. С официално искане, изпратено до кмета Вл. Георгиев и председателя на ОбС – Мая Христева кметовете на двете села – Продановци и Райово настояват стикерите да се заплащат след отбивката.

Продановци отстои на около 1 км. от Самоков и на 500 м. от знака, който указва задължителното наличие на винетка. Отсечката се числи като част от пътя Самоков-Дупница, стопанисван от АПИ. „Сега знака е поставен след бензиностанцията, а преди построяването й същият се намираше след разклона за селото в посока Дупница” – изтъкват в мотивите си кметовете Емилия Драганова и Васил Васов. Много шофьори  от двете села използват велоалеята покрай Рида като обходен маршрут. В резултат на доста места тя вече е напълно разрушена. „ Получавам непрекъснати упреци и сигнали от страна на колоездачи, на майки с деца, на спортуващи и възрастни хора, които я използват за разходки” – коментира Емилия Драганова.

Жителите на двете села настояват за премахване на винетния стикер, като при необходимост  има готовност и за подписка в подкрепа на искането. В момента те трябва да заплащат, за да стигнат до работните си места в Самоков и не само, което е своеобразен парадокс и явна несправедливост. Именно в споменатия участък са и най-честите полицейски акции, което поставя нарушителите под реалната заплаха да отнесат някоя солена глоба.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close