Общество

Продадоха за 100 000 лв. имот в централната част на града

Анелия Балабанова

Апетитният незастроен терен до „Соми център” с площ от 430 кв.м. вече има нов собственик. Днес /10.03/ се проведе обявеният търг за продажбата на имота, разположен в кв. 416 в Централната градска част на Самоков. Определената начална тръжна цена за него беше 100 000 лв. без ДДС. Комисия с председател Васил Сайменов – зам.-кмет, инж. Бранимира Бодурова – директор на дирекция ХДЕТТОС, Камелия Ангелова, Ели Кашинова и Мариана Манева от общинска администрация осъществиха процедурата. Имаше три подадени оферти за придобиването му, но само един от кандидатите се яви. Самоковската фирма „ГиК груп” ЕООД спечели и получи терена при потвърдена начална тръжна цена.

Още преди да е сложен на общинския тезгях продажбата му предизвика вълна от коментари по няколко причини. Първата е свързана с внушителната цена. 100 000 лв. са си сто хиляди откъдето и да се погледне. Една доста добра сума, която би могла да се влее в общинската хазна. На второ място се визира пространство, разположено в централната част на града. Най-сериозните притеснения обаче дойдоха по линия на разположения в непосредствена близост паркинг. Обществените очаквания бяха той да запази сегашния си вид или дори да се разшири върху продадения вече имот. Само че с появата на новата сграда с обществено предназначение – за търговия и услуги това няма как да се случи. Тя ще затвори видимостта от централната улица към паркинга пред банка ЦКБ, което ще затрудни движението и ориентацията на автомобилите и шофьорите. Другото предложение на голяма част от самоковци, разбрали за продажбата на терена, беше той да си остане зелена площ, защото няма много такива места в града.

Именно от това бяха провокирани притесненията на живеещите в града, несъгласни с продажбата. Така или иначе тя е вече факт.

В петък /10-ти март/ с нови собственици се сдобиха и 3 от обявените 31 броя паркоместа в общинския блок, находящ се в кв. „Самоково”. До края на месеца предстоят още тръжни процедури за различни обекти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close