Седмицата

Програмата за развитието на туризма в общината вече е факт

rilaАнна Манова

Стратегията за развитието на туризма в Община Самоков вече е готова. Тя е изготвена от Сдружение „Инвест – Център БГ”, гр. Шумен, с което в началото на месец май беше сключен договор. Стратегията се базира на задълбочено проучване на съществуващите туристически ресурси, наличните условия, потенциал, възможности и проблеми на района. Програмата има за цел да осигури трайна конкурентноспособност на Самоков като популярна и предпочитана дестинация за отдих и туризъм пред всички сезони. Основната опорна точка е наблягането на последователна и целенасочена политика в областта на туризма, като осигурява координация и партньорство между публичния и неправителствения сектор и съдейства за популяризиране на дестинацията.

На общественото обсъждане, което се проведе в Заседателната зала на Община Самоков на 13.07.15 г. представителите на фирмата запознаха заинтересованите – хотелиери и заетите в туристическия бранш, с огромния потенциал за развитието  на всякакъв вид туризъм в община Самоков.  Като подчертаха стратегическото местоположение на града и наличието на популярни маршрути като Боровец, Мальовица, Говедарци и Белчин бани, и не на последно място близостта до София. Очертаха добрите климатични условия и добре развитата спортна база. Като основен минус беше посочено лошото състояние на пътищата, слабата маркетингова стратегия, както и липсата на инвестиции и партньорства в туризма.

За първи път се разглежда и обсъжда подобен тип дългосрочна стратегия във връзка с развитието на туризма в Самоков. Такава до този момент липсваше. И макар позакъсняла, тя ще улесни комуникацията между отделните свързващи звена, както и ще спомогне за обединяването на собственици, наематели и търговци. Ще допринесе за отстраняването на редица слабости като липсата на Консултативен съвет по туризъм, както и бъдещото създаване на общ информационен портал. Първата крачка в тази посока вече беше направена със създаденото преди около две години Сдружение на хотелиерите.

Планът за действие е елемент на съдържанието на Програмата за развитието на туризма и определя конкретни проекти, дейности, бюджет, срокове за изпълнение. Общо финансовите средства през периода 2015 – 2020 г. за реализацията на  заложеното като стъпки в стратегията възлизат на сумата от 65 953 млн.лв.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close