БългарияОбща категорияОбществоПредприемачиРегионалниСамоков

Прогимназистите от ПГ „Константин Фотинов” се дипломираха и се запознаха с изобретателя на „халфбайка” Михаил Кленов

Анна Манова

На 15 юни учениците от 5, 6 и 7 клас от ПГ „Константин Фотинов”, както и връстниците им от другите училища, си взеха довиждане с класните стаи и преподавателите си. На церемония, която се състоя в двора на училището, те получиха от директора Венета Симитчийска дипломи си. Децата бурно аплодираха своите съученици при получаването на удостоверенията. Повод за гордост за учениците и учителския колектив е фактът, че Гимназията се е наредила сред едни от най-добре представилите се на Държавен зрелостен изпит, което е признание за положения труд през годината.

Лошото и непостоянно време измести голяма част от мероприятието в класните стаи. Изненада за завършващите беше срещата със самоковския изобретател Михаил Кленов, който също е бивш възпитаник на ПГ „Константин Фотинов”. Младият архитект е създател на иновативен велосипед, който носи името „халфбайк”/halfbike – полуколело/. Михаил Кленов беше взел със себе си две от своите изобретения. Така учениците имаха реалната възможност да се запознаят с нещо ново, което се произвежда в България от самоковец и е намерило пазар в едни от най-развитите страни – САЩ, Западна Европа, Япония, Южна Корея и Сингапур. Децата и част от техните преподаватели се изкушиха почти мигновено да опитат да се повозят на интересното колело, което няма седалка и стандартно кормило. То е с три гуми, една голяма и две по-малки. Спецификата е, че колоездачът стои изправен, а посоката на движение идва изцяло от тялото на човека. Огромно предимство на „халфбайка” е неговият малък размер, компактен за градска среда. Другото интересно е, че изисква известно време, за да се свикне с карането и управлението му.

Историята на създаването на „халфбайка” е доста интересна. Тя се появява в съзнанието на архитекта Мартин Ангелов, във връзка с участието му на конкурс през 2009 година. Тогава той скицира колело, на което липсват основни компоненти. Заедно с Михаил започват заедно да работят по нестандартната идея. Фокусират се върху правото каране. И правят опити дали начертаното на скицата е реално приложимо. Сглобяват първия прототип от стари части, конфигуриран по начин да наподоби принципа на работа на самото устройство. Сглобеният модел се оказва напълно неизползваем. Но опитите на двамата архитекти не свършват до тук. Продължават да мислят в тази насока и създават втори модел, който е подобрен. И вече може да се кара.

„Беше труден, беше странен, имаше характер. Но в същото време беше голямо предизвикателство да го създадем и да се борим с него. От този момент се запалихме още повече и решихме да видим до къде можем да стигнем. „Халфбайкът” няма нищо общо с карането на колело като динамика и като усещане. Липсват основни компоненти, познати от традиционния велосипед – седалка, кормило, две гуми. Подходящ е за активни хора, ангажира цялото тяло, изисква мисъл и концентрация. Това е добро средство за предвижване в градска среда, което изисква хубава настилка”, сподели архитектът Кленов.

Двамата изобретатели Мартин Ангелов и Михаил Кленов успяват за кратко време да наложат своя „халфбайк” основно зад граница и да генерират първите поръчки. Проектът тръгва рязко и още в самото начало произвеждат 2000 броя предимно за износ. Изработва се ръчно от алуминий и дърво, изцяло българска продукция, за която работят около 10 души. Тежи едва 8 кг. Цената на един модел е 1000 лв. Българският пазар приема добре продукта, но все още не е толкова активен и отворен. Михаил Кленов вярва, че и това ще се случи. Той изрази удоволствието си да се върне обратно в училище и да покаже на учениците едно свое изобретение, което набира популярност в едни от най-развитите страни.

След емоционалната среща и карането на „халфбайк” ту в коридора на училището, ту в двора, празникът продължи с фотоизложба и коктейл, подготвени от учениците.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close