ОбществоРегионални

Проведе се първото неприсъствено заседание на НСОРБ

Самоков 365

Кметът Владимир Георгиев взе участие в първото неприсъствено заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. То се проведе през онлайн платформа, в която се включиха всички членове на управляващия орган на сдружението. Това е първото заседание на УС на НСОРБ, след обявяване на извънредното положение и налагането на противоепидемиологичните мерки в страната. Беше по-скоро тестово с цел да се проверят възможностите за провеждане на форума по този начин. Редовно заседание ще се проведе следващият вторник. На това заседание бяха набелязани основните въпроси по дневния ред за предстоящото редовно такова.

Предвид тежката ситуация и последиците върху икономиката, за момента, никой не може да предположи кога ще бъде отменено извънредното положение. Ето защо  е важно да се вземат спешни решения, предвид създалата се ситуация. Националното сдружение на общините трябва да излезе с конкретни предложения по въпроси от първостепенно значение. Един от тях е във връзка с ремонтите и оборудването на общинските болници. Наложително е да бъдат предложени ефективни механизми за финансово обезпечаване на общините. Не на последно място-да се предложат законови промени, чрез които да се даде възможност за провеждане на неприсъствени заседания на ОбС.

Обсъдени бяха подготовка и включването в дневния ред на дискусии, свързани с проектите по Програма за развитие на селските райони. Ще се коментират и пренасочването на средства от европейските фондове, което ще ощети и общински проекти по тази програма. Много е важно да се набележат работещи финансови механизми за справяне с кризата, защото в противен случай много общини няма да издържат финансово. Извънредното положение е сериозно изпитание пред местните власти и управляващия орган на Националното сдружение на общините, трябва да подготви бързи, адекватни и мотивирани предложения пред централната власт, чрез които да се обезпечи дейността на местната власт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close