Регионални

Проведе се обществено обсъждане на Доклада за екологична оценка на проект за подробен устройствен план на „Плана Хайтс”

плана-хайтсНа обсъждането присъстваха кмета на община Самоков, представители на Двустранната търговска камара България-Израел, служители на общинска администрация, проектанти и екипът, изготвил екологичната оценка, заинтересовани лица.

Заседанието откри главният инвеститор на проекта г-н Катриели, който подчерта, че е разочарован, че са постъпили отрицателни становища от зелени организации по отношение на проекта, но в същото време техни представители не присъстват на обсъждането, за да посочат мотивите си. Самият проект беше представен преди малко повече от месец пред самоковската общественост, като беше подчертано, че на площ от около 2 хил. дка ще бъде реализирано вилно селище със съответната инфраструктура. Проектът ще разкрие много работни места, както при изграждането, така и след това при функционирането си.

Докато траеше общественото обсъждане пред сградата на общината се бяха събрали около 100 човека, които провокирани от възраженията на зелените организации бяха дошли да скандират в подкрепа на проекта. Те се бяха подготвили с плакати, в които посочваха, че проектът ще даде възможност на малкия и на средния бизнес, ще разкрие нови работни места и ще допринесе за оживяването на региона по поречието на Палакария. Очакванията, че ще има протест на зелени организации срещу плана не се оправдаха. В продължение на два часа, групата, подкрепяща проекта остана на центъра.

Обсъждането в залата продължи около час, като се даде възможност на инвеститора, проектантите, експертите и др. да представят свършените дейности до момента, като присъстващите имаха възможност да задават въпроси, но такива не последваха. Кметът Георгиев подчерта, че за община Самоков всеки инвеститор е важен и точно по тази причина екипът е получил пълно съдействие при подготовката на документацията и при различните процедури. От името на Двустранната търговска камара България-Израел говори Светлин Йовчев, който подчерта, че като член на камерата може да гарантира, че това е един зелен проект с изключително щадяща природата дейност и в същото време реализацията му ще даде много възможности за развитие на региона. Г-н Йовчев каза, че като гражданин му е омръзнало в нашата страна нищо да не се случва и именно „Плана Хайтс” е нещо, което ще покаже, че нашата страна е добра за инвестиции. Реално точно по този проект за пръв път в цялата му сила се прилага Закона за насърчаване на инвестициите и това е едно добро начало и дава голяма надежда в перспектива. Самият проект беше представен от главния му архитект Любомир Станиславов, който представи основната концепция – териториален обхват, параметрите за бъдещо изграждане на жилищен комплекс със съответните застроителни линии, улична мрежа и др. След него говори г-жа Фиданова – ръководител на екипа от експерти, изготвили доклада за екологичната оценка. Тя подчерта, че проектът няма пряко засегнати елементи на Националната екологична мрежа, като в доклада е включена и оценката за съвместимост на плана с предмета и целите на опазване на най-близката защитена зона „Плана”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close