Регионални

„Пробуждане с хоро“

Мария Галчева   

На най-българския ден – 3-ти март, по идея на “Българи за България” и “Сдружение Азбукари”, „Самоков 365“ подема всенародното начинание – “Пробуждане с хоро”.  Наши партньори, които прегърнаха идеята, в момента, в който я чуха, ще бъдат всички фолклорни танцови формации, развиващи дейност на територията на община Самоков. Изказваме голяма  благодарност към тях, за това, че в този ден ще бъдат заедно с нас и ще тропнем здраво български хора на площада.

Специално участие в събитието ще вземат –  ФТА “Самоков” с ръководител Борислав Искрев, ТФ “Росица” и МТС “Палакарийчета” с ръководител Росица Павлова, ТА при читалище “Младост -2003” с ръководител Станислав Крумов, ФТА “Рила” – с ръководител Кирил Амбарков, Tанцов клуб “Гайтани” с ръководител Асен Атанасов, Детско юношески танцов състав “Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров.

Родолюбивата инициатива на “Българи за България” и “Сдружение Азбукари” се корени в това на този ден да се опитаме да бъдем обединени, да пробудим залинялото чувство към общност и традиции. Българите са горд народ, с гордо минало.

Защото именно чрез традициите народът ни е успял да се съхрани през вековете, изпълнени с превратности и преломи. А хорото е символ на вечното и на безкрайното. Ръцете, които са хванати едни в други, са общността, нейната сила и единение. Заедно с всички, дошли на площада, ще се хванем за ръце и ще посрещнем един по-друг 3-ти март – общ и споделен.

Като медия с изразена социална и културна отговорност, „Самоков 365“ винаги сме се стремили да бъдем медиатор на подобни инициативи, които да реализираме в Самоков. Градът ни заслужава да бъде приобщаван към подобни събития. Ние не сме по-различни от останалите градове в страната и не бихме искали той да бъде заклеймяван с различни епитети. Затова винаги ще се стараем да бъдем част от пулса на България и да пренасяме или измисляме тук различни идеи.

Приканваме всички будни и горди самоковци – споделете 3-ти март с нас. Ще се съберем на площад „Захарий Зограф“ в 12.30 часа.  Нека заедно да подхванем общобългарско хоро и да усетим със сърцата си чудото на единението.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close